22 грудня ‒ 100 років від дня народження Віри Феодосіївни Клименко-Жукової

Українська художниця, майстриня петриківського розпису, членкиня Національної спілки художників України, відома як одна з основоположниць застосування петриківського розпису на порцеляні Віра Феодосіївна Клименко-Жукова народилася 22 грудня 1921 року у с. Петриківка Дніпропетровської області.

Малювати Віра почала ще у дитинстві. Після закінчення семирічки навчалась у дворічній школі декоративного малювання у відомої майстрині Тетяни Пати.

Перед війною працювала у м. Жостові (Росія) в артілі «Металопіднос», а з 1944 року почала працювати художником на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі. Разом з іншими майстринями петриківського розпису – сестрами Вірою Павленко та Галиною Павленко-Черниченко, Поліною Глущенко, Марфою Тимченко – Віра Клименко-Жукова започаткувала в Україні новий, цілком оригінальний напрямок декорування фарфорових виробів. З 1947 року очолювала художній цех на цьому виробництві.

Віра Феодосіївна надзвичайно тонко відчувала пластику фарфору. Освоївши досить специфічну технологію малювання на фарфорі, здолавши «опір» округлої поверхні фарфорової форми, вона віртуозно декорувала його своїми розписами, вносила своєрідну гармонію в образ виробу. Яскраво індивідуальна художня мова майстрині, невичерпна винахідливість, фантазія, майстерне володіння виражальними засобами дозволяли їй створювати художньо-довершені композиції як на папері, так і на порцеляні. Використовуючи традиційні орнаментальні мотиви, вона значно ускладнювала їх, збагачуючи свої композиції як у кольорі, так і у конфігурації, демонструвала віртуозне володіння традиційними технічними прийомами: «гребінчиками», «зернятками», «горішками» та перехідним мазком.

Віра Феодосіївна Клименко-Жукова учасниця багатьох республіканських (з 1946), всесоюзних (з 1948), декадних (з 1951) та міжнародних(1948 – «Радянська жінка у мистецтві», Париж) виставок, вона була неодноразово нагороджена медалями, почесними грамотами, грошовими преміями.

Віра Феодосіївна працювала на заводі до останніх днів життя. Взірці її орнаментів у вигляді деколей (технологія перенесення зображення виконаного на спеціальному папері, на будь-які інші предмети) ще декілька десятиліть (до 1978 р.) продовжували використовувати на заводі, прикрашаючи ними великі подарункові кухлі.

Померла майстриня 28 березня 1965 року у Києві.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка