22 листопада ‒ 220 років від дня народження Володимира Івановича Даля

Видатний письменник, лексикограф, етнограф, фольклорист, автор «Тлумачного словника живої великоруської мови» Володимир Іванович Даль народився 22 (10) листопада 1801 р. у Луганську в сім'ї лікаря датчанина Йохана Крістіана Даля, який після прийняття нового підданства отримав ім'я Іван Матвійович. Не дивлячись на іноземні коріння, Володимир глибоко цінував свою батьківщину, саме тому узяв собі літературний псевдонім Козак Луганський.

У 13 років Володимир Даль вступив до Петербурзького морського кадетського корпусу, закінчивши який у чині офіцера шість років прослужив на Чорному та Балтійському морях. Але невдовзі він залишив флот і вступив до Дерптського університету на медичний факультет, по закінченні його пішов служити в діючу армію військовим лікарем.

У січні 1831 р. Володимира Даля відряджають з групою військових лікарів на Поділля для боротьби з епідемією холери. Він був призначений завідуючим однієї з карантинних зон Кам'янця-Подільського. Військовий лікар Володимир Даль не лише рятував подолян від страшної епідемії холери, але й багатьом повернув зір. Ближче до осені 1831 р. епідемія холери пішла на спад і незабаром Володимира було відкликано з міста над Смотричем.
За час перебування на Поділлі Володимир Даль встиг крім ретельного виконання обов'язків лікаря, приділяти час ознайомленню з історією краю, вивченню життя та побуту подолян, збиранню легенд та повір'їв, поповненню своїх записів народної лексики та фразеології. Він побував у багатьох містечках і селах Поділля – в Смотричі, Чемерівцях, Залуччі, Черче, Голенищеві, Чорнокозинцях, де збирав легенди та повір'я, пісні, фразеологізми. Незабутні спогади та враження про перебування на Поділлі лягли згодом в основу його повісті «Подолянка».

У 1849 – 1859 роках працював чиновником особливих доручень при генералові-губернаторові в Нижньому Новгороді, а 1863 року став почесним академіком Петербурзької Академії наук.

Володимир Іванович Даль нагороджений Володимирським хрестом у петлиці, Ломоносівською премією Академії наук. Є автором підручників «Ботаніка», «Зоологія» для військових закладів, більше 100 очерків, повістей, оповідань.

Майже все своє життя Володимир Даль присвятив збиранню слів живої народної мови та їхньому тлумаченню. Основною його працею є «Тлумачний словник живої великоруської мови» в чотирьох томах 1863-1866 рр., що містить близько 200 тисяч слів.

Загалом в Україні Володимир Іванович Даль прожив майже 20 років, добре знав українську мову, зібрав цінні українські фольклорні та мовні матеріали, а також підтримував близькі стосунки з багатьма українськими письменниками і вченими. Чимало його творів написано на українські теми: «Савелій Граб», «Небувале в тому, що було…», оповідання «Світлий празник», «Упир», «Скарб» та інші.

А записані на Поділлі народні пісні Володимир Даль включив до п'ятого тому своїх «Вибраних творів», виданих згодом у Петербурзі під псевдонімом Козака Луганського.

Володимир Даль стежив за публікаціями українських письменників, на літературних вечорах у Є. Гребінки брав участь в обговоренні їхні творів. Написав першу схвальну рецензію на повісті Г. Квітку-Основ'яненка («Малоросійські повісті, що їх розповідає Грицько Основ’яненко», 1835), переклав його оповідання «Салдацький патрет», вмістив у своїй книзі надіслану ним українську казку «Відьма», у праці про повір’я використав український фольклор, написав рецензію на збірку народних дум і пісень П. Лукашевича («Малоросійські й червоноруські народні думи та пісні» 1837). У праці «Про повір'я, марновірство й забобони російського народу» (1845–1846) навів чимало прикладів з українського фольклору, використав мотиви української демонології. Популяризував українську літературу та усну народну творчість. Володимир Даль висловлював упевненість у великій перспективі української літературної мови.

Життєвий шлях Володимира Даля закінчився у 1872 році у Москві.

Пропонуємо ознайомитися з творами Володимира Даля, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Даль, В. И. Толковый словарь живого великорусского языка [Текст] : избранное / В. И. Даль. ‒ М. : ОЛМА-ПРЕСС Образование, 2005. ‒ 949 с.
  • Даль, В. И. О повериях,суевериях и предрассудках русского народа : Материалы по русской демонологии / В. И. Даль. ‒ СПб. : Литеpа, 1996. ‒ 477 с.
  • Даль, В. И. Пословицы русского народа [Текст] : в 2 т,. Т. 1 / В. И. Даль; вступ. сл. М. Шолохова. ‒ М. : Худож. лит., 1984. ‒ 383 с. : ил.
  • Даль, В. И. Пословицы русского народа [Текст] : в 2 т,. Т. 2 / В. И. Даль; послесл. В. Аникина. ‒ М. : Худож. лит., 1984. ‒ 399 с. : ил.
  • Даль, В. И. Толковый словарь живого великорусского языка [Текст] : в 4 т. Т. 1. А-З / В. И. Даль. ‒ 2-е изд., испр. и умнож. по рукоп. авторарепринт 1880 г. ‒ М. : Гос. изд-во иностр. и нац. слов., 1955. ‒ 700 с.
  • Даль, В. И. Толковый словарь живого великорусского языка [Текст] : в 4 т. Т. 2. И-О / В. И. Даль. ‒ 2-е изд., испр. и умнож. по рукоп. авторарепринт 1881 г. ‒ М. : Гос. изд-во иностр. и нац. слов., 1955. ‒ 780 с.
  • Даль, В. И. Толковый словарь живого великорусского языка [Текст] : в 4 т. Т. 3. П / В. И. Даль. ‒ 2-е изд., испр. и умнож. по рукоп. авторарепринт 1882 г. ‒ М. : Гос. изд-во иностр. и нац. слов., 1955. ‒ 556 с.
  • Даль, В. И. Толковый словарь живого великорусского языка [Текст] : в 4 т. Т. 4. Р-V / В. И. Даль. ‒ 2-е изд., испр. и умнож. по рукоп. авторарепринт 1882 г. ‒ М. : Гос. изд-во иностр. и нац. слов., 1955. ‒ 684 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка