23 лютого ‒ 115 років від дня народження Олександра Михайловича Касьянова

Український архітектор, головний архітектор Харкова (1943-1950), педагог Олександр Касьянов народився 23 лютого 1906 року в Харкові. У 1924-1930 роках навчався на архітектурному факультеті Харківського художнього інституту (нині Харківська державна академія дизайну і мистецтв) після закінчення якого здобув фах архітектора-художника. Одним з викладачів, у нього в той час, був відомий харківський архітектор Олексій Миколайович Бекетов.

Олександр Михайлович працював креслярем, техніком, старшим техніком будівлі Держпрому. Набутий в той час досвід став у нагоді йому в майбутній роботі.

У 1928-1930 рр. за його проєктом у співпраці з С. Кравцем був побудований будинок відпочинку поблизу міста Зміїв Харківської області. Після отримання «червоного диплома» з 1930-1940 рр. Олександр Касьянов працював архітектором, заступником керівника, керівником архітектурно-планувальної майстерні Діпроміста УРСР (державний інститут, на який покладалося планування міст і селищ міського типу, проєктування житлових, цивільних і комунальних споруд, науково-дослідницька робота в сфері містобудування).

У 1934 році Олександра Касьянова приймають до Спілки радянських архітекторів УРСР. Олександр Михайлович прекрасно володів болгарською, чеською, польською, білоруською та англійською мовами. У періоди з 1931 по 1938 і з 1943 по 1948 рр. Олександр Михайлович з групою архітекторів працював над ескізним і генеральним проєктами планування Харкова. У плануванні міста він вперше ввів ідею мікрорайонування міських територій, над якою в подальшому працював до кінця своїх днів. Як містобудівник він також брав участь в підготовці проєктів планування міст Чернігова, Луганська, Конотопа, Луцька, Кам'янця-Подільського, Вітебська, Львова та ін.

Саме грандіозний «Проєкт соціалістичної реконструкції Харкова» вважається головним досягненням Олександра Касьянова в передвоєнний період. Одночасно з архітектурною роботою він займався педагогічною діяльністю в Харкові, читаючи для студентів будівельного технікуму, Харківського технологічного, інженерно-будівельного, художнього інститутів і Харківського інституту комунального господарства лекції з архітектурної композиції і містобудування, а також керував виконанням навчальних проєктів.

У 1940 році Олександр Михайлович був призначений на посаду головного архітектора Львова.

У роки Другої Світової війни Олександр Касьянов служив у Червоній армії: в липні-вересні 1941 р. – архітектор з маскування промпідприємств Діпроміста УРСР у Харкові, з вересня 1941 по вересень 1943 року керував 2-м відділенням військово-польового будівництва. Олександр Михайлович Касьянов нагороджений Знаком Пошани, медалями «За перемогу над Німеччиною», «За доблесну працю», «За оборону Сталінграда».

У 1943 році призначений на посаду головного архітектора Харкова.

Окремий важливий напрямок діяльності зодчого становить його участь у численних архітектурних конкурсах: проєкт пам’ятника Колумбу у Сан-Домінго, генеральний план Стокгольма, Палац Рад в Москві, пам’ятник Т. Г. Шевченку у Каневі, Театр масової музичної дії у Харкові...

Серед проєктів Олександра Михайловича музична естрада (1946) в парку ім. Т. Шевченка у Харкові (у співавторстві), на жаль не збереглася; сквер «Перемоги» і фонтан «Дзеркальний струмінь» (1948) на вул. Сумській у Харкові (у співавторстві з В. Коржем та А. Маяком); житловий будинок на вул. Свободи у Харкові. У 1950 – 1951 роках брав участь у будівництві нової будівлі Харківського державного університету.

Олександр Михайлович Касьянов – автор та співавтор понад 40 наукових праць в галузі містобудування.

Неспокійне серце митця перестало битися 23 вересня 1961 р. у Харкові, похований він був на Байковому цвинтарі міста Києва.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою про Олександра Касьянова, яка є у фонді книгозбірні:

  • Касьянов Александр Михайлович // Харьков вчера, сегодня, завтра / Ю. М. Шкодовский, И. Н. Лаврентьев, А. Ю. Лейбфрейд, Ю. Ю. Полякова. – Харьков : Фолио, 2002. – С. 47, 48, 50, 57, 60, 61.
  • Касьянов Александр Михайлович // Каменная летопись: история градостроительства и архитектуры Харькова : путеводитель / Б. А. Бондаренко. – 2-е изд., доп. и перераб. – Харьков : Прапор, 1978. – С. 55, 57.
  • Касьянов Александр Михайлович // Слово о родном городе / Е. А. Плотичер. – Харьков : Золотые страницы, 2009. – С. 77.
  • Касьянов Олександр Михайлович // Харківщина : енцикл. словник / Харків. облрада, Харків. облдержадмін. ; [редкол.: С. І. Посохов (голова) та ін.]. – Харків : Золоті сторінки, 2014. – С. 160.
  • Касьянов Олександр Михайлович // Харкову 300 років : короткий іст.- екон. нарис / О. Ф. Михайлик. – Харків : Харків. обл. вид-во, 1956. – С. 115.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка