24 березня – 115 років від дня народження Клавдії Іванівни Шульженко

Видатна співачка, актриса театру і кіно Клавдія Іванівна Шульженко народилася 24 березня 1906 року у Харкові. З дитячих років вона мріяла співати й стати актрисою.

На початку березня 1923 року Клавдія прийшла на прослуховування до головного режисера Харківського драматичного театру М. М. Синельникова, який попросив її виконати пісню і запросив концертмейстера (тоді в театрі керівником музичної частини працював ще мало відомий на той час композитор Ісаак Дунаєвський). 17 річна Клавдія Шульженко виконала свою улюблену пісню «Розпрягайте, хлопці, коней» настільки професійно, що режисер запросив її вже наступного дня прийти на репетиції оперети «Перикола». Режисер театру виявив у неї рідкісний за тембром ліричний голос і абсолютний слух, а Ісаак Дунаєвський порекомендував Клавдії взяти участь у конкурсі артистів естради або, принаймні, перейти до Театру музичної комедії.

Виконувати народні пісні Клавдія Шульженко почала з кінця 1920-х років. У 1923 році вона стає артисткою Харківського українського драматичного театру і цього ж року Клавдія Шульженко дебютувала як співачка, виконавши романс «Зірки на небі» у виставі «Страта». Влітку 1925 року почала працювати у Червонозаводському драматичному театрі Харкова. В репертуарі Клавдії Шульженко з’явилася пісня «Кирпичики», яка принесла їй справжню народну популярність.

У 1928 році відбувся дебют Клавдії Шульженко на сцені Маріїнського театру в Ленінграді на концерті, присвяченому Дню друку. У січні 1929 року – дебют в Московському мюзик-холі. У 1930 році Клавдія Шульженко вийшла заміж за керівника джаз-оркестру Володимира Кораллі, а в травні 1932 року у них народився син Ігор.

У жовтні 1931 року в Ленінградському мюзик-холі відбулася прем’єра вистави «Умовно вбитий», де Клавдія Шульженко зіграла роль Машеньки Фунтікової. Музику до цієї вистави написав Дмитро Шостакович, а за диригентським пультом стояв Ісак Дунаєвський. У 1936 році були зроблені перші записи її пісень.

У 1939 році Клавдія Шульженко стала лауреатом 1-го Всесоюзного конкурсу артистів естради, виконавши пісню-шлягер «Челіта» та ще кілька популярних ліричних пісень у стилі танго.

У січні 1940 року в Ленінграді був створений джаз-оркестр під керуванням Клавдії Шульженко і Володимира Кораллі, який став дуже популярний і проіснував до літа 1945 року. З першого дня Другої світової війни Клавдія Шульженко виступає перед солдатами Ленінградського фронту прямо на передовій, навіть за 30 градусного морозу, на трасі «Дорога життя» на Ладозькому озері. За час блокади Ленінграда Клавдія Шульженко дала понад 500 концертів для солдатів.

Наприкінці 1941 року в репертуарі співачки з’явилася ніжна і трепетна пісня «Синий платочек», що стала однією з найпопулярніших пісень воєнного часу. А далі з’явилися пісні «Давай запалимо», «Друзі-однополчани» та інші завдяки яким, Клавдія Шульженко отримала всесоюзне визнання.

9 травня 1945 року Клавдію Іванівну було нагороджено орденом Червоної Зірки, а 29 вересня 1945 року «за видатні заслуги в області вокального мистецтва» солістці Всеросійського гастрольно-концертного об'єднання Клавдії Шульженко було присвоєно почесне звання заслуженої артистки РРФСР.

Після війни Клавдія Шульженко продовжила свою концертну діяльність. У 1947 році вона звертається до сюїти В. Соловйова-Сєдого «Повернення солдата» і симфонічного вальсу А. Хачатуряна до драми М. Ю . Лермонтова «Маскарад». З 1950 року вона співпрацює з І. Дунаєвським, який написав для неї пісні «Окрилює слово», «Лист матері», «Шкільний вальс». У 1954 році вийшла перша довгограюча платівка співачки.

Співпраця співачки з кінематографом почалася у 1934 році, коли Клавдія Іванівна знялася в кінофільмі режисера Михайла Авербаха «Хто твій друг?», пізніше в комедії Едуарда Іогансона «На відпочинку» (1936), у кінофільмі режисера В. П. Стройовий «Веселі зірки» (1954). У грудні 1983 році Клавдія Іванівна взяла участь в зйомках телевізійного фільму режисера Журавльова «Вас запрошує Клавдія Шульженко» (автор сценарію Скороходов), прем'єра якого відбулася на першому каналі Центрального телебачення.

У листопаді 1962 року «за великі досягнення в області радянського естрадного мистецтва» Клавдії Шульженко присвоєно почесне звання народної артистки РРФСР. У травні 1971 року «за великі досягнення в області радянського естрадного мистецтва» Клавдії Іванівні Шульженко Указом Президії Верховної Ради СРСР присвоюється почесне звання народної артистки СРСР, а в червні 1976 року їй було вручено орден Леніна.

У 1980 році Клавдія Шульженко записує свою останню довгограючу платівку «Портрет». У 1981 році у видавництві «Молода гвардія» виходять її мемуари «Коли ви запитаєте мене ...» (літературний запис Гліба Скороходова).

Клавдія Іванівна пішла з життя в 1984 році в Москві. Похована на Новодівочому кладовищі.

Пропонуємо переглянути вебліографічний огляд «Видатні і знамениті, відомі і маловідомі жінки в історії Харківщини та в житті нашого міста» (частина 2)

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою про Клавдію Шульженко та її мемуарами, що є у фонді книгозбірні:

  • Хотулев, В. В. Клавдия Шульженко. Жизнь, любовь, песня / В. В. Хотулев. М. : Олимп, 1998. 416 с. (Женщина-миф)
  • Шульженко, К. «Когда вы спросите меня...» / К. Шульженко. М. : Мол. гваpдия, 1981. 222 с.
  • Лавpенко, В. Клавдiя Шульженко (1906 1984) [Текст] / В. Лавpенко // Свiтогляд. 2006. – № 1. С. 50 – 52
  • Життя, віддане пісні : до 100-річчя від дня народження К. І. Шульженко (1906 1984) // Календар знам. і пам'ят. дат. 2006. – № 1. С. 98-104.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка