24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз

Туберкульоз – це інфекційне (заразне) захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (Mykobacterium tuberculosis). Туберкульоз передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається 24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). У цей день 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

У 1995 році ВООЗ зареєструвала епідемію туберкульозу в Україні. Указом Президента України від 22 березня 2002 року та за ініціативи Громадського руху «Українці проти туберкульозу» був встановлений Національний Український День боротьби з туберкульозом, який також щороку відзначається 24 березня.

У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.

DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, яка дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих. Принципи стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Медична та соціальна реабілітація хворих на туберкульоз [Текст] : метод. вказ. до викон. самост. роботи № 5 для студ. перш. рівня вищ. освіти "бакалавр" ден. та заоч. форм навч. спец. 163 "Біомедична інженерія" з дисц. Системи медичної реабілітації біооб'єктів / Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка ; авт.-уклад.: Н. Г. Косуліна, О. Д. Черенков. Харків : ХНТУСГ, 2020. 17 с.
  • Здоровье каждого в его руках [Текст] / под ред. В. Н. Дзяка. Киев : Здоров’я, 1976. 182 с.
  • Донченко, Н. А. Плотные питательные среды для культивирования микробактерий туберкулеза [Текст] / Н. А. Донченко, В. Н. Донченко, С. В. Ионина // Достижения науки и техники АПК : теорет. и науч.-практ. журн. 2010. № 7. С. 59-60.
  • Белоконева, О. «Спящий» туберкулез не должен пробудиться : компания «Новартис» проявляет интерес к росс. разработкам / О. Белоконева // Наука и жизнь : науч.-попул. журн. 2006. № 12. С. 46-47.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка