24 квітня – 150 років від дня народження Любові Борисівни Хавкіної

«Всі хто відвідує бібліотеку - знайомиться з «Таблицями» Хавкіної. Шифр на бібліотечному документі - усьому голова, і ми відразу розуміємо, що Хавкіна в бібліотекознавстві - теж «всьому голова»!» Н. А. Бачинська

Українська бібліотекознавиця, бібліографиня Любов Борисівна Хавкіна народилася 24 квітня 1871 року в місті Харкові.

У 1887 році закінчила другу Харківську жіночу гімназію із золотою медаллю, а у 1893 році – музичне училище з атестатом першого ступеня – «Теорія музики».

Протягом 1888-1890 років працювала у приватній недільній школі Христини Алчевської. Керувала позакласним читанням трьох груп учнів, з іншими вчительками була укладачем третього тому навчально-бібліографічного посібника «Що читати народу».

Свою професійну діяльність Любов Борисівна розпочала в Харківській громадській бібліотеці у 1890 році. Вона активно вивчала досвід зарубіжних країн, відвідувала Західну Європу, США, Канаду та інші країни. Знання іноземних мов давало їй змогу ознайомитися в оригіналах з роботами про бібліотечну справу західних країн. Любов Борисівна Хавкіна прагнула донести до бібліотечної громадськості своєї країни зарубіжний досвід. Результатом вивчення досвіду вітчизняних та зарубіжних бібліотек стало видання універсальних посібників Л. Б. Хавкіної: «Библиотеки, их организация и техника» (СПб., 1904) та «Руководство для небольших библиотек» (СПб., 1911), які неодноразово перевидавались.

1891 року на загальних зборах Харківського товариства грамотності обраний комітет для організації бібліотек-читалень, Л. Б. Хавкіна входить до його складу –да брала участь у його діяльності аж до 1920-го. 1 грудня 1891 було відкрито Першу народну бібліотеку-читальню. Любов Борисівна очолювала музичний відділ газети «Харківські губернські відомості», було надруковано понад 100 її нотаток та статей. Вона брала участь у підготовці «Народної енциклопедії наукових і прикладних знань», підготувавши ряд статей до видання. Із членами спеціальної комісії обстежувала і аналізувала діяльність сільських бібліотек Харківської губернії.

У 1898—1901 роках перебувала в Німеччині – Л. Хавкіна здобувала вищу освіту на філологічному факультеті Берлінського університету. За її проєктами було створено два спеціалізовані відділи — нотно-музичний та перший в Російській імперії науковий відділ бібліотекознавства.

1912 року Любов Борисівна була в складі редакційної комісії у створенні «Народної енциклопедії наукових і прикладних знань». У 1914 році вона виїздила до США, закінчила літні курси удосконалення – Вища бібліотечна школа (штат Нью-Йорк), потім здійснила поїздку – для ознайомлення з організацією бібліотечної справи у США та Канаді. Л. Б. Хавкіна брала участь у з'їзді американських бібліотекарів в місті Ітака.

За її участі засновано Російське бібліотечне товариство, Любов Хавкіну обрали головою правління Товариства, займала посаду до припинення діяльності Товариства у 1921 році. Вона стала організаторкою перших на теренах колишньої Російської імперії бібліотечних курсів – 1918 в Харкові. З того ж року проживала у Москві.

1920 року призначена завідувачкою кабінету бібліотекознавства в Москві, з 1924 року – інститут бібліотекознавства, керувала до 1928. В часі пошуків «іноземних агентів» Л. Б. Хавкіній пригадали численні закордонні поїздки, її діяльність піддана критиці – «за відсутність партійного підходу до справи, неправильну орієнтацію щодо зарубіжного досвіду, недостатнє знання й узагальнення досвіду роботи радянських бібліотек». Через погіршення здоров'я після 1928 року змушено вийшла на пенсію.

У 1930-х роках посилюється критика так званих «буржуазних бібліотекознавців» – звинувачували за «надпартійність», що громадська бібліотека не повинна перетворюватися на зброю будь-якої партії, що бібліотекар може бути партійним, а бібліотека – безпартійна, праці Любов Борисівни переставали друкувати.

Під час нацистсько-радянської війни працювала над «Словником бібліотечно-бібліографічних термінів» російською, англійською, німецькою і французькою мовами. Спадщина Любові Борисівни Хавкіної – понад 500 публікацій: книги, статті, доповіді, у тому числі іноземними мовами, рецензії та огляди, статті з музики і літератури, переклади наукових праць, художніх творів, передмов тощо, талановиті обробки оповідань для дітей.

З 2009 року проводиться регіональний науковий конкурс імені Л. Б. Хавкіної, який набрав обертів і став Всеукраїнським конкурсом. Цей захід спрямований на професійний розвиток молодих науковців та фахівців інформаційної, бібліотечної, архівної справи, музеєзнавців, культурологів, документознавців віком до 35 років. Переможці нагороджуються у номінаціях «Наукові праці» та «Інноваційні проєкти».

24 жовтня 2013 року на фасаді будівлі Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відкрито меморіальну дошку заслуженій діячці науки Любові Хавкіній.

Наукова бібліотека пропонує переглянути вебліографічний огляд «Видатні і знамениті, відомі і маловідомі жінки в історії Харківщини та в житті нашого міста» (частина 1)

Пропонуємо переглянути цікаві інтернет-ресурси:

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка