25 квітня – Вхід Господній у Єрусалим. Вербна неділя

В Україні, як і в інших країнах, Вербну неділю або ж Вхід Господній в Єрусалим завжди відзначають рівно за тиждень до Великодня. За християнським вченням у цей час Ісус Христос в’їжджав до Єрусалиму на ослику і миряни устеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавен вельми шановане серед нашого народу, тому що воно перше сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.

Головна традиція Вербної неділі – освячення гілочок верби в церкві. У Вербну неділю всі бажаючі можуть відвідати службу і освятити гілочки верби – вони символізують перемогу життя над смертю, тобто Воскресіння Господнє. Згідно з віруваннями, свячену вербу ні в якому разі не можна викидати чи топтати ногами. Це вважають великим гріхом. Освячені гілочки зберігають цілий рік як символ єднання з жертвою Ісуса Христа. По закінченню року гілочки верби спалюють, адже викидати їх не можна. Навіть якщо верба осипається, її варто зібрати та відкласти до наступної весни. Торішню вербу треба принести до церкви у Великий четвер, бо того дня спалюють усі важливі церковні речі, зокрема старі ікони. Попіл висипають у тому місці, де ніхто не ходить.

У народі існують багато повір’їв, які пов’язані з Вербною неділею. Вважають, що освячена верба охороняє житло від злих духів, береже добробут. Весною за допомогою верби виганяли корову на пасовище, зупиняли сильний град, викидаючи на вулицю кілька гілок. Якщо прутики пускали коріння, їх висаджували біля криниці, щоб верба очищала воду.

Вербові «котики» використовували для лікування багатьох хвороб, купали немовлят у відварі з верби, щоб вони росли здоровими, з’їдали вербові бруньки, щоб не боліло горло. Більше того, бруньки цього дерева допомагали вирішити проблеми з безсонням, важливі справи та навіть любовні проблеми. Звичайно, більшість цих звичаїв залишились в минулому.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Воропай, О. Звичаї нашого народу [Текст] / О. Воропай. – Харків : Фолiо, 2007. – 508 с.
  • Килимник, С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні [Текст] : Кн. ІІ. Т. 3. Весняний цикл. Т. 4. Літній цикл / С. Килимник. – Киiв : Обеpеги, 1994. – 396 с.
  • Матвеева, Н. Солнцеворот: праздники, обычаи, предания [Текст] : церковно-народный месяцеслов / Н. Матвеева. – Киев : Укp. центp. духовн. культури, 1995. – 240 с.
  • Короткі відомості про свят а Православної Церкви [Текст] / уклад.: О. Кислашко, Я. Кислашко. – Київ : [б. в.], 1993. – 112 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка