25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Сьогодні проблема зникнення дітей торкається кожної країни світу, у тому числі й України. 25 травня у всьому світі відзначається Міжнародний день зниклих дітей, мета якого привернути увагу громадськості до пошуку дітей, котрі зникли безвісти, а також висвітлення проблематики насилля над дітьми. День заснований у 2002 році за ініціативою Європейського центру зниклих і тих, що зазнали сексуального насильства, дітей.

Ініціатива проведення цього Дня виникла спочатку в США: 25 травня 1979 року, після занять в школі не повернувся додому шестирічний хлопчик на ім’я Евіан Пейтс. За пошук дитини взялася не тільки поліція і місцева громада. Звістка про трагедію не залишила байдужим все американське суспільство, але знайти хлопчика так і не вдалося. Минуло чотири роки після цієї трагедії і президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих безвісті дітей.

У 1984 році в США організували Національний Центр пошуку зниклих безвісті дітей. У 1997 році, так само з ініціативи США, був створений Міжнародний центр пошуку зниклих безвісті дітей, а також дітей, які стали жертвами експлуатації – International Center for Missing and Exploited Children (ICMEC).

Офіційний символ цього дня – зображення квітки незабудки. В групі ризику перебувають діти підліткового віку, адже саме у цей час відбуваються, як фізичні зміни в організмі, так і психологічні. Діти такого віку дуже вразливі, оскільки ще не можуть об’єктивно оцінювати ризики своїх дій. Підлітки шукають підтримки та розуміння, можуть піддаватися негативному впливу з боку інших: однолітків, дорослих, телебачення та Інтернету.

Часто причиною зникнень є складні стосунки з батьками через те, що діти тікають з дому, аби довести свою незалежність та самостійність. Проте часто зникнення дитини відбувається проти її волі, шляхом насильницьких дій. Нерідко це закінчується насильницькою смертю дитини, торгівлею людьми чи людськими органами, зґвалтуванням.

Якщо кому стало відомо про те, що дитина зникла – пошук треба починати негайно:

  • звернутися в поліцію особисто або за телефоном 102;
  • зателефонувати на безкоштовну «гарячу лінію» за номером 0800500202, де допоможуть скласти план подальших дій, приймуть заяву про зниклу дитину;
  • зателефонувати до швидкої допомоги за номером 103;
  • до медичних установ для отримання інформації про осіб, які потрапили на госпіталізацію.

Крім того, необхідно зв’язатися зі знайомими, родичами, друзями, які можуть володіти інформацією про місцезнаходження дитини. Зателефонувати в місця, де дитина могла затриматися, або куди прямував би в тій чи іншій ситуації (затрималася у друзів, поїхала до родичів, пішла в місце, про яке не хотіла нікого повідомляти – в ліс, водойми тощо). Якщо дитина зникла за містом або в селі, можна самостійно організувати пошукові групи.

Важливо пам’ятати, що небайдужість і людяність кожного з нас може не тільки допомогти дитині, а іноді навіть врятувати їй життя!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка