26 вересня ‒ Європейський день мов

«Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі.» Франк Сміт

Є думка, що скільки ти знаєш мов – стільки разів ти людина.  26 вересня, починаючи з 2001 року, відзначається Європейський день мов (European Day of Languages​​) з метою підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця, розвитку викладання різних мов у світі і їх вивчення. Він був проголошений Радою Європи за підтримки Європейського союзу (ЄС) під час Європейського року мов. Його виникнення пов’язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи.

Визначеними цілями Європейського дня мов є:

  • підвищити обізнаність про важливість вивчення мов з метою підвищення багатомовності та міжкультурного взаєморозуміння;
  • сприяти багатому мовному та культурному різноманіттю Європи;
  • заохочувати вивчення мов у школі та поза нею впродовж життя.

У Європейському Союзі налічується 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та понад 175 мов, якими розмовляють мігранти. Всі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються на всі офіційні мови, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповідь на свої запити на будь-якій з офіційних мов. Мовне розмаїття  – це інструмент досягнення більшого міжкультурного розуміння та ключовий елемент багатства культурної спадщини нашого континенту.

Незважаючи на декларовану рівноправність усіх мов Союзу, з розширенням кордонів ЄС все частіше спостерігається «європейська двомовність», коли фактично в роботі інстанцій (за винятком офіційних заходів) використовуються в основному англійська, французька і, меншою мірою, німецька – при цьому будь-які інші мови використовуються в залежності від ситуації.

Збереження і розвиток мов, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу. Стандартом для сучасного європейця вважається володіння, як мінімум, двома іноземними мовами. Дійсно, зараз стає все більше і більше людей, які вільно розмовляють, як мінімум, однією іноземною мовою. Вивчення інших мов додає людині впевненості в собі, а ще є неодмінною запорукою успіху у сучасному світі. Тому Європейський день мов закликає до вивчення іноземних, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами.

У світі існує близько 6-7 тисяч мов, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці. Щонайменше половина мешканців планети володіє двома або й більше мовами або розуміє дві, або більше мови. Мова та комунікації зараз як ніколи складають серцевину нашого суспільства. І тих, хто, вільно розмовляє щонайменше однією іноземною, зараз стає все більше і більше.

У минулому, однією з ознак освіченості було знання кількох мов. Згадаймо ‒ Іван Франко знав 14 мов, Леся Українка – 11, Павло Тичина – 15. Але найбільше мов знав Агатангел Кримський. Коли його питали скільки мов він знає, він жартома відповідав «легше буде сказати, яких я мов не знаю»; а науковці нарахували від 60 до 100 мов. Він мав феноменальну пам’ять і скаржився знайомим, що «нічого не може забути». 

За даними ЮНЕСКО, у світі що два тижні вмирає мова. Здавалося б, це не так і страшно, адже у світі близько семи тисяч мов. Утім, з кожною зниклою мовою людство втрачає колективну пам'ять минулих поколінь. Деякі народи це чудово усвідомлюють і роблять все можливе для збереження рідкісних мов та своєї рідної мови. Тож плекаймо нашу рідну мову як одну з європейських мов!

Знання мов відчиняє перед нами багато дверей, надає безліч можливостей і надихає нас на постійне самовдосконалення. Не обмежуймо себе! Вивчаємо та пізнаємо!

Наукова бібліотека пропонує звернутися до електронного каталогу  і ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка