27 березня – 150 років від дня народження Генріха Манна

Німецький письменник, есеїст, драматург Генріх Манн – старший брат письменника Томаса Манна, який увійшов в історію німецької та світової літератури передусім як гострий сатирик та автор історичних романів, народився 27 березня 1871 року в заможній родині сенатора ганзейского міста Любек (Німеччина).

У 1881-1991 роках Генріх навчався в гімназії Любека. Після її закінчення вступив до Берлінського університету, але не закінчив його.

Ім'я Генріха Манна стало відомим після виходу у 1900 році роману «Країна киселевих берегів» (або «Земля обітована»). У 1903 році побачила світ трилогія «Богині», а у 1905 році роман «Учитель Гнус».

Початок 1910-х років стає точкою відліку для діяльності Генріха Манна в якості літературного критика і публіциста. У 1914 році, за місяць до початку Першої світової війни, Генріх Манн завершив один із найбільш значних його творів – роман «Вірнопідданий». 1915 року цей твір видали в Росії, на батьківщині автора читачі побачили його тільки через 3 роки. Опубліковані в 1925 році романи «Бідні» і «Голова» перетворили «Вірнопідданий» на першу частину трилогії під назвою «Імперія». В період існування Веймарської республіки Генріх Манн з 1926 року носив звання академіка відділення літератури Прусської академії мистецтв, головою цього ж відділення він стає в 1931 році.

З 1933 року у біографії Генріха Манна починається період еміграції. Ім'я письменника опинилося в першому ж списку осіб, яких позбавили німецького громадянства. Новим місцем проживання його стала Прага, потім він жив у французькій Ніцці, в Парижі. У 1940 році Генріх Манн переїжджає в Лос-Анджелес (США).

У роки еміграції написані «Юність Генріха IV» (1935) і «Зрілість Генріха IV» (1938) визнані вищим творчим досягненням пізнього періоду його літературної діяльності. У 1946 році виходить книга «Огляд століття», в якій жанр автобіографії поєднується з мемуарами і політичною хронікою.

Генріх Манн помер 11 березня 1950 року в місті Санта-Моніка (штат Каліфорнія).

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з творами Генріха Манна, які є у фонді книгозбірні:

  • Манн, Г. Лiта зрiлостi короля Генрiха IV [Текст] : роман / Г. Манн. Київ : Днiпpо, 1985. 748 с.
  • Манн, Г. Верноподданнй. Новеллы : роман / Г. Манн ; Пер.с нем. Л. : Худож.лит, 1987. 366 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка