27 липня ‒ 145 років від дня народження Володимира Петровича Воробйова

Є люди, імена яких непідвласні часу, діяльність яких залишає настільки значний слід, що забути їх неможливо. Одна з таких особистостей ‒ український анатом, педагог, один із організаторів і наукових керівників Українського інституту експериментальної медицини (Харків), засновник української наукової школи анатомів Володимир Петрович Воробйов.

Народився 27 липня 1876 року в Одесі. У 1903 році закінчив медичний факультет Харківського університету, а в 1908 році захистив докторську дисертацію. Згодом працював приват-доцентом (1910–1917) Харківського Університету, завідував кафедрою у жіночому медичному інституті. Протягом 1919-1921 років працював у Софійському університеті, кафедра анатомії якого до нашого часу має ім’я В. П. Воробйова.

У 1916 році був затверджений у званні професора. З 1921 року і до кінця життя завідував кафедрою Харківського медичного інституту. Одночасно з 1927 року був науковим керівником Українського інституту експериментальної медицини.

Володимир Воробйов заснував велику школу функціональної динамічної анатомії і створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Дав новий напрям у нормальній анатомії своєю макро- і мікрометодикою досліджень. Запропонував нову методику бальзамування трупів (і бальзамував за нею В. І. Леніна, Г. І. Котовського). Наукова, педагогічна і громадська діяльність академіка Володимира Воробйова знайшла широке визнання. Він був нагороджений орденом Леніна, у 1927 р. був удостоєний Ленінської премії. Помер Володимир Петрович  31 жовтня 1937 року у  Харкові.

Володимир Воробйов залишив багато оригінальних наукових праць, підручників, зокрема 5-томний «Атлас анатомії людини».

Його іменем названа вулиця, де Володимир Петрович вперше організував кафедру анатомії Вищих жіночих курсів. На фасаді головного корпусу Харківського медичного університету відкрито Дошку на честь В. П. Воробйова.

В одній з кімнат музею кафедри нормальної анатомії Харківського медінституту відтворений інтер’єр робочого кабінету Володимира Воробйова, де зібрані наукові праці, рукописи, що не були опубліковані, фотографії, портрети вченого, зберігалася урна з його прахом. Тільки 25 січня 2003 року останки Володимира Воробйова були поховані на 13  кладовищі на алеї видатних харків'ян.

У Харківському історичному музеї теж зберігається хоча і невеликий (29 предметів), але досить цікавий комплекс матеріалів видатного вченого.

Наукова бібліотека пропонує віртуальний огляд «Відомий вчений-анатом»

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка