28 вересня ‒ народився Василь Сухомлинський

«Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний.» В. О. Сухомлинський

Український педагог, письменник і поет Василь Олександрович Сухомлинський народився 28 вересня 1918 року в с. Василівка Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Кіровоградська область) у селянській родині.

Протягом 1926-1933 років хлопець навчається в семирічній школі. Природні здібності Василя Сухомлинського, підтримані у шкільні роки, визначили його життєвий шлях: у 1934 році він вступає на підготовчі курси учительського інституту в Кременчуці, а потім навчається в ньому на факультеті української мови і літератури.

Через хворобу в 1935 році юнак залишає заняття в інституті і розпочинає роботу в школі, яку (за винятком двох воєнних років) не залишає до кінця свого життя. Він працює вчителем у сільських школах рідного району і навчається заочно в Полтавському педагогічному інституті. По закінченні навчання у 1938 році Василь Сухомлинський продовжує працювати в школі завучем у районному центрі Онуфріївці.

З початком Другої світової війни йде на фронт, але в результаті серйозних поранень до бойових дій вже повернутися не зміг.

У 1942 році Василя Сухомлинського призначають директором сільської школи, після завершення війни – завідувачем районним відділом народної освіти. У 1948 році Василь Олександрович бере під своє керівництво Павлиську середню школу, яка згодом стане відомою. Двадцять три роки у Павлиші стали найпліднішим періодом його педагогічної, наукової та літературно-публіцистичної діяльності. Василь Олександрович доклав чимало зусиль, аби піднести пересічну сільську школу на рівень найкращих загальноосвітніх навчальних закладів країни, щоб перетворити її на справжню лабораторію передової педагогічної думки і якнайповніше узагальнити набутий досвід. І він досяг поставленої мети, насамперед завдяки власній винятковій працьовитості, постійному творчому горінню, твердій, безкомпромісній вимогливості як до себе, так і до всього педагогічного колективу. Як загальновизнаний педагог-класик, Василь Олександрович прагнув формувати національний та естетичний кругозір, прищеплювати любов до народних традицій, розвивати емоційну культуру дитини.

Починаючи з 1949 р., Василь Олександрович виступає не тільки у місцевій пресі, а й у республіканських та всесоюзних, а згодом і зарубіжних виданнях.
У 1955 р. В. Сухомлинський успішно захистив кандидатську дисертацію у Київському державному університеті на тему «Директор школи – керівник навчально-виховної роботи», а через рік з'являється його перша велика монографія «Виховання колективізму у школярів».
Наприкінці 1950-х рр. виходять друком такі ґрунтовні праці В. Сухомлинського, як «Педагогічний колектив середньої школи» та «Виховання радянського патріотизму у школярів».
На найвищий щабель своєї педагогічної творчості Василь Олександрович піднявся в 1960-ті рр. Саме тоді з особливою виразністю і силою виявився його яскравий і самобутній талант педагога-дослідника й педагога-публіциста, саме в ті роки написав він найкращі книги, статті, художні твори для дітей та юнацтва.

До найголовніших, найґрунтовніших творів В. Сухомлинського, опублікованих з 1960 р., належать: «Як ми виховали мужнє покоління», «Духовний світ школяра», «Праця і моральне виховання», «Моральний ідеал молодого покоління», «Сто порад учителеві», «Листи до сина», «Батьківська педагогіка», «Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості» і особливо – «Павлиська середня школа» та «Серце віддаю дітям» (1969).

Остання найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу, витримала вже 55 видань та була удостоєна багатьох нагород, у тому числі першої премії Педагогічного товариства УРСР (1973) і Державної премії УРСР (1974). Загалом твори Василя Олександровича Сухомлинського видано 53 мовами світу загальним тиражем майже 15 млн. примірників.

Уже після смерті талановитого педагога з'явилися окремими виданнями праці «Народження громадянина», «Методика виховання колективу», «Розмова з молодим директором школи», «Як виховати справжню людину».

У 1957 р. В. Сухомлинський став членом-кореспондентом Академії педагогічних наук УРСР, а у 1958 р. – заслуженим учителем України. У 1968 р. йому присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці. Того ж року він був обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук СРСР. Маючи слабке здоров'я, Василь Олександрович працював щодня не шкодуючи сил.

У 1970 році великого педагога не стало. Але його безцінні праці користуються популярністю і в наш час. Василь Сухомлинський є автором 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Його книги виходили і виходять масовими тиражами в багатьох країнах світу. Він став визнаним класиком педагогіки 20 ст. Все найцінніше, створене ним, назавжди увійшло до скарбниці вітчизняної педагогіки та національної духовної культури.

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальну виставку «...Інженером можна стати за п’ять років, учитись на людину треба все життя»

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах:

  • Сухомлинський, В. О. Батьківська педагогіка [Текст] : производственно-практическое издание / В. О. Сухомлинський ; сост. В. Ф. Шморгун. ‒ Київ : Рад. шк., 1978. ‒ 264 с.
  • Сухомлинський, В. А. Избранные произведения [Текст] : в 5-ти т. Т. 4. Павлынская средняя школа. Разговор с молодым директором школы / В. А. Сухомлинський. ‒ Киев : Рад. шк., 1980. ‒ 670 с.
  • Сухомлинський, В. А. Избранные произведения [Текст] : в 5-ти т. Т. 5. Статьи / В. А. Сухомлинський. ‒ Киев : Рад. шк., 1980. ‒ 678 с.
  • Сухомлинський, В. О. Вибрані твори [Текст] : в 5-ти т. Т. 5. Статті / В. О. Сухомлинський. - Київ : Рад. шк., 1977. - 639 с.
  • Сухомлинський, В. О. Вибрані твори [Текст] : в 5-ти т. Т. 4. Павлівська середня школа. Розмова з молодим директором / В. О. Сухомлинський. ‒ Київ : Рад. шк., 1977. ‒ 638 с.
  • Сухомлинський, В. О. Вибрані твори [Текст] : в 5-ти т. Т. 3. Сердце віддаю дітям. Народження громадянина. Листи до сина / В. О. Сухомлинський. ‒ Київ : Рад.школа, 1977. ‒ 670 с.
  • Сухомлинський, В. О. Вибрані твори [Текст] : в 5-ти т. Т. 2. Формування комуністичних переконань молодого покоління. Як виховати справжню людину. Сто порад учителеві / В. О. Сухомлинський. ‒ Київ : Рад. шк., 1976. ‒ 670 с.
  • Сухомлинський, В. О. Вибрані твори [Текст] : в 5-ти т. Т. 1. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості. Духовний світ школяра. Методика виховання колективу / В. О. Сухомлинський. ‒ Київ : Рад. шк., 1976. ‒ 654 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка