3 березня - Всесвітній день дикої природи

«Коли буде зрубане останнє дерево, коли буде отруєна остання річка, коли буде спійманий останній птах, – тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти». Мудрість індіанського народу

Дика природа – це невід’ємна частина нашої планети. Адже неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, непідвладних людині. Саме захищати тварин і рослин в природному середовищі – завдання кожного з нас.

3 березня відзначається День дикої природи, який було започатковано 20 грудня 2013 року 68-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції відзначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту. Свято покликане сприяти приверненню уваги до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення для забезпечення сталого розвитку та добробуту людини.

У 1973 році, коли у Вашингтоні була підписана одна з найбільших угод з охорони дикої природи, Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITEС).

Конвенція CITEС вимагає, щоб весь імпорт, експорт, реекспорт та інтродукція тварин та рослин проводилися на підставі дозволів та сертифікатів.

До Конвенції долучилось майже 180 держав, в тому числі, і Україна, з 1999 року. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин.

Об’єктами регулювання конвенції є не тільки живі тварини та рослини, а також загиблі і їх частини.

У 2021 році Всесвітній день дикої природи буде відзначатися під девізом «Ліси та засоби до існування: підтримка життя людей і планети», як спосіб підкреслити центральну роль лісів, лісових видів і екосистемних послуг в забезпеченні засобів до існування сотень мільйонів людей у всьому світі та особливо корінних і місцевих громад, що мають історичні зв'язки з лісовими масивами і прилеглими до них територіями.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Екологічне право [Текст] : підруч. / Нац. юрид. ун-т України ім. Я. Мудрого ; за ред. А. П. Гетьмана. ‒ Харків : Право, 2014. ‒ 432 с.
  • Бойчук, Ю. Д. Екологія і охорона навколишнього середовища [Текст] : навч. посіб. / Ю. Д. Бойчук, Е. М. Солошенко, О. В. Бугай. ‒ 2-ге вид. ‒ Суми : Унів. кн., 2003. ‒ 284 с.
  • Довідник мисливця [Текст] / Наук.-вироб. приват. підпр-во «Каро»; уклад.: О. А. Ковбенко, Ю. М. Ковбенко. ‒ Харків : [б. в.], 2017. ‒ 276 с.
  • Заповідна справа [Текст] : підруч. / В. Д. Солодкий [та ін.]. ‒ Чернівці : Зелена Буковина, 2005. ‒ 288 с.
  • Загадки дикой природы [Текст] / пер. с англ. Т. Ю. Покидаевой. ‒ М. : Росмэн, 1999. ‒ 130 с.
  • Воронцов, А. И. Охрана природы [Текст] : учеб. пособие / А. И. Воронцов, Н. З. Харитонова. - 2-е изд., перераб. ‒ М. : Высш. шк., 1977. ‒ 408 с.
  • Макевнин, С. Г. Охрана природы [Текст] : учеб. пособие / С. Г. Макевнин, А. А. Вакулин. ‒ М. : Колос, 1983. ‒ 172 с.
  • Мозолевская, Е. Г. Лесозащита и охрана леса [Текст] : учеб. для сел. проф.-техн. училищ / Е. Г. Мозолевская, Э. С. Соколова, В. Н. Трофимов. ‒ М. : Лес. пром-сть, 1980. ‒ 125 с.
  • Флинт, В. Е. Редкие и исчезающие животные [Текст] / В. Е. Флинт. ‒ М. : Педагогика, 1985. ‒ 112 с.
  • Акимушкин, И. И. Человек и природа [Текст] / И. Акимушкин. ‒ М. : Знание, 1976. ‒ 96 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка