3 травня ми поспішаємо привітати всіх, хто приносить в наше життя солодку радість – кондитерів України! Святкування дня кондитера бере початок з далекого 1932 року, коли на території Радянського Союзу постановою Ради Народних Комісарів був створений окремий Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який впритул зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, удосконаленням виробничого устаткування, використовуваного при виготовленні кондитерських виробів, а також поліпшенням якості продукції, що випускається та освоєнням нових видів тощо.

Кондитер – це професійний кухар, але його майстерність цілком присвячено створенню десертів, випічки та інших кондитерських виробів. У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва. Кондитер зобов’язаний прекрасно розбиратися не тільки в продуктах, але і в їх поєднаннях, складі, термінах та умовах зберігання.

Історія кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV-початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.

Цікаве походження слова «кондитер». Спочатку це було італійське дієслово «кандіере», що означало «варити в цукрі». Це слово збігається з латинським дієсловом «кондитор», що означає майстра, який приготовляє їжу на професійному рівні. Відомо, що римляни називали так кухарів. Цілком можливо, що це випадковий збіг, проте з поширенням цього чудового мистецтва далі по Європі, вже в XVIII столітті цих віртуозів почали називати кондитор, а потім і кондитерами.

Багато хто з нас далеко не байдужі до різного роду солодощів і звичайно ж добре в цьому всьому знати розумну міру. Але не можна не відзначити той факт, що без солодощів, без кондитерських виробів і випічки важко уявити собі будь-яке свято. Будь яка радісна подія з нагоди супроводжується роботою кондитерів.

В Україні професія кондитера надзвичайно популярна і затребувана. Свою професію кондитери освоюють все життя. У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва, щоб радувати любителів солодкого всілякими тортами, десертами та печивом.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах Наукової бібліотеки:

  • Кондитерские изделия в домашних условиях. – Харьков : Березіль, 1993. – 194 с.
  • Бутенко, Л. А. Технология приготовления кондитерских изделий [Текст] : учеб. пособие / Л. А. Бутенко, Л. Я. Ковтуненко, Ж. А. Ховикова. – Киев : Вищ. шк., 1980. – 182 с. : ил., фото.цв.
  • Олейникова, А. Я. Практикум по технологии кондитерских изделий : учеб. пособие / А. Я. Олейникова, Г. О. Магомедов, Т. Н. Мирошникова. – СПб. : Гиорд, 2005. – 480 с.
  • Технологія продукції харчових виробництв [Текст] : навч. посіб / Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі ; авт.-уклад.: Ф. В. Перцевий, Н. В. Камсуліна, М. Б. Колеснікова ; під ред. Ф. В. Перцевого. – Харків : ХДУХТ, 2006. – 314 с.
  • Новікова, О. В. Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів [Текст] : навч. посіб. / О. В. Новікова. – 2-ге вид., перероб. та доп. – Київ : Ліра-К, 2016. – 538 с.
  • Новікова, О. В. Організація, технічне оснащення малих підприємств з виготовлення хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів [Текст] : підруч. / О. В. Новікова, В. О. Алексенко. – Харків : Світ Книг, 2018. – 196 с.
  • Новікова, О. В. Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів [Текст] : підруч. Кн. 2. Технологія виробництва борошняних кондитерських виробів / О. В. Новікова ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Харків : Світ Книг, 2019. – 398 с.
  • Яриш, П. Кондитерська галузь: нові технології, досвід, практика / П. Яриш // Харчова і переробна промисловість : науково-виробничий журнал. – 2008. – №4. – С. 10-15
  • Мехди, Изади Гейдари. Технология производства мучных кондитерских изделий с использованием ингредиентов с высоким содержанием пищевых волокон / Изади Гейдари Мехди, А. И. Назарян // Хранение и переработка зерна : научно-практический журнал. - 2008. – №5. – С. 46-48
  • Кондитерские изделия для геродиетического питания / Т. В. Савенкова [и др.] // Пищевая пром-сть : науч.-производств. журн. – 2009. – № 4. – С. 56-57.
  • Столярчук, В. Ламкість борошняних кондитерських виробів / В. Столярчук, Н. Шаповал, М. Дорохіна // Харч. і перероб. пром-сть : наук.-виробн. журн. – 2010. – № 2. – С. 29-30
  • Харьковская бисквитная фабрика: страницы истории [Текст] // Губерния. Регион-Украина-Мир. – 2015. – № 11. – С. 10-11
  • Николаенко, Г. Сладкая жизнь: харьковские истории [Текст] / Г. Николаенко // Губерния. Регион-Украина-Мир. – 2015. – № 12. – С. 12-13
  • Народження солодкого бренду [Текст] // Губерния. Регион-Украина-Мир. – 2016. – № 3. – С. 16-17

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка