4 листопада – День залізничника України

Потяги у більшості людей асоціюються з відпусткою і відрядженням. А от для працівників залізничного транспорту робота кипить і в свята і в будні, без вихідних і перерв. Правда, є один день в році, коли всіх службовців залізниці будуть вітати з їх професійним днем.

Щорічно, 4 листопада, в Україні відзначається День залізничника ‒ професійне свято працівників залізничного транспорту. Ініціатором цієї дати в українських календарях виступила Львівська залізниця.

Дата обрана не випадково. Саме в цей день, 4 листопада в 1861 року, на територію сьогоднішньої України, до Львова, прибув перший потяг. Потяг цей, до речі, був не простим, а дуже навіть міжнародним, звичайно, кажучи сучасною мовою і за тодішніми мірками. Цей потяг забезпечував сполучення між Віднем, Краковом, Перемишлем і Львовом. З того моменту залізниця залишається провідною галуззю дорожньо-транспортної системи України, а цей день вважається початком історії залізниць в Україні.

До незалежності України офіційна історіографія називала першою залізничною лінією ділянку Одеса ‒ Балта, яка була побудована на 5 років пізніше від лінії Перемишль ‒ Львів. Комуністичний режим замовчував усі досягнення на тій території сучасної України, яка належала не до царської Росії, а до Австро-Угорщини.

Залізниця – важлива ланка транспортної інфраструктури України. Це один із найпопулярніших і найдоступніших видів транспорту, надійний і авторитетний перевізник. Від технічного стану та ефективної експлуатації залізничних шляхів залежить безперебійне сполучення між регіонами України. Згідно з рейтингом Всесвітнього економічного форуму, українські залізниці займають 37 місце у світі. Територією України проходять 4 Міжнародні транспортні коридори. Довжина національної мережі залізничних транзитних коридорів в Україні складає 3162 км.

Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є Укрзалізниця, яка забезпечує 3% ВВП країни. До сфери Укрзалізниці входять Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-Західна та Придніпровська залізниці, які здійснюють перевезення згідно з внутрішніми та міждержавним повідомленнями. Державна адміністрація залізничного транспорту України проводить регулярні наради та круглі столи, на яких обговорюються злободенні питання, що стосуються поліпшення сервісного обслуговування пасажирів, своєчасної заміни парку вантажних і пасажирських вагонів, тепловозів і електровозів.

З року в рік працівники українських залізничних артерій докладають чимало зусиль для розвитку та вдосконалення залізничного транспорту, що має велике значення не тільки для пасажирів та безперебійного сполучення між регіонами нашої країни та зарубіжжям, а й для економічного розвитку держави.

Українські залізничники – наполегливі, кваліфіковані та самовіддані фахівці. Працівники українських залізний доріг щодня вкладають свою працю і діляться своєю любов’ю у справі, яка служить на благо всієї української держави. Розвиток і вдосконалення залізничного сполучення не раз справедливо служило доказом невід’ємного економічного зростання. Залізниці донині залишаються ефективним транспортним сполученням і все це завдяки копіткій праці наших залізничників.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка