4 лютого - 40 років від дня народження Сергія Володимировича Колодія

4 лютого 1981 року у містечку Пересічне Дергачівського району Харківської області народився капітан, командир роти, 93 ОМБр, Герой України (посмертно) Колодій Сергій Володимирович. Позивний «Рубіж».

У 2004 році закінчив Гвардійський факультет військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Брав участь у визволенні Авдіївки 26 липня 2014 року – це було фактично його перше бойове завдання. Воював у селищі Піски. Разом зі своєю ротою 4 серпня Сергій Володимирович увійшов на територію Донецького аеропорту, який захищав протягом двох місяців, – його підрозділ відповідав за оборону нового терміналу.

28 вересня отримав наказ на БМП разом з танками відбити атаку російських збройних формувань та вивести 20 бійців з терміналу С. У результаті в аеропорт зайшли підрозділи 79-ї аеромобільної та 93-ї механізованої бригад. Відбиваючи танкову атаку противника, капітан Колодій загинув внаслідок прямого влучення з гармати танку.

Указом Президента України № 754/2014 від 6 жовтня 2014 року, «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

За виняткову особисту мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Указом Президента України № 350/2016 від 23 серпня 2016 року, присвоєно звання «Герой України» (посмертно).

5 вересня 2016 року Президент України Петро Порошенко в Маріїнському палаці вручив нагородні атрибути звання Герой України – орден «Золота Зірка» та інші – матері загиблого Героя.

У рідному селищі Пересічне Дергачівського району ім'ям Сергія Колодія названо вулицю і школу, у якій він навчався. На будівлі школи встановлено меморіальну дошку.

У грудні 2019 року Укрпошта випустила конверт з зображенням загиблого Героя, а 29 серпня 2020 року на території Інституту танкових військ було встановлено погруддя.

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальний огляд «Сторінки подвигу героїв війни на Сході України, родом з Харківщини»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка