5 липня – День звільнення Слов'янська та Краматорська від проросійських терористів

Цей пам’ятний день з’явився в національному календарі суверенної України нещодавно. Незважаючи на те, що звільнення українських міст Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів – лише маленький штрих в масштабній картині подій останніх років, воно досить характерно відобразило невблаганний хід сучасної історії.

Захоплення Слов’янська розпочалося 12 квітня 2014 року, коли група бойовиків під командуванням польового командира Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), перетнула кордон і зайняла адміністративні будівлі в місті. У той же день бойовики повністю взяли під контроль і Краматорськ.

Протягом декількох днів влада України намагалася вести переговори з бойовиками, намагаючись переконати скласти зброю, але це ні до чого не призвело. 15 квітня в Києві було прийнято рішення про початок антитерористичної операції (АТО).

Під час окупації Слов'янська місцеві жителі стали «живим щитом» для російських бойовиків. Тоді сили незаконних збройних формувань стріляли по українським військовим із самохідної артилерійської установки «Нона», яка була розташована безпосередньо в житлових кварталах.

Міста Слов’янськ і Краматорськ були звільнені 5 липня 2014 року, а над містами знову замайорів прапор України.

Визволення міст, які майже три місяці перебували під ворожою окупацією, стало черговою перемогою сил АТО над сепаратистськими бандформуваннями. У липні 2014 року, крім Слов'янська і Краматорська, українські військові визволили від проросійських бойовиків Костянтинівку, Дружківку, Бахмут. У визволених містах поступово почало налагоджуватися мирне життя, почали функціонувати комунальні та соціальні служби.

Відтоді щороку 5 липня місцеві мешканці визволених міст, а з ними й вся Україна, радіють і святкують день звільнення Слов'янська та Краматорська від проросійських терористів.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка