5 вересня – Міжнародний день благодійності

«Милосердя – величезна сила, що зв’язує і об’єднує людей. Воно допомагає і тим, хто його потребує, і того, хто надає його. Милосердя зближує сильніше кровного споріднення і відданої дружби. Тільки милосердя може щиро захоплюватися кожною живою істотою лише тому, що вона – справа рук Творця. Ми, можливо, і в хлібі насущному маємо потребу менше, ніж у любові, милосерді і прощенні.» Із заповітів Матері Терези

5 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день благодійності, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2013 році. Таким чином ООН наголошує на важливості благодійництва та волонтерської діяльності, а також привертає увагу до проблем людей, пов’язаних із гуманітарними кризами. Пропозицію організувати таке свято зробила Угорщина.

Міжнародний день благодійництва збігається із Днем пам’яті Терези Калькутської (встановлений Римо-католицькою церквою 19 жовтня 2003 року) – місіонерки Римо-католицької церкви, відомої своїм подвижництвом у справах доброчинності, однієї із засновниць (1950) і настоятельок Ордену милосердя, лауреатки Нобелівської премії миру 1979 року «за допомогу стражденному людству».

Багато хто, вважає, що благодійність направлена тільки на вирішення окремих проблем: допомога сиротам, тяжко хворим та бездомним людям. Але це ще й надання допомоги у відбудові пам’ятників історії та храмів, придбання обладнання для закладів освіти та лікарень, підтримка наших захисників, а також багато іншого. Благодійні акції мають багато різних форм. Тим не менш, справжнє милосердя означає не тільки віддачу грошей і непотрібних речей іншим людям. Справжня благодійність починається з щирої посмішки та любові, з доброго слова, сказаного вами оточуючим.

Дуже не просто жертвувати своїми інтересами та проблемами, співчувати комусь, підтримувати, любити та поспішати на допомогу. Це і є виявом людяності, на який в наш час, нажаль, здатен не кожен. Напевно саме через це благодійність завжди поважалася і вважалася найвищою людською чеснотою.

Звичайно, в цей день в різних країнах влаштовуються лекції, семінари, ділові зустрічі, де говорять про найголовніші проблеми і шукають шляхи їх вирішення. Але, так само, варто відзначити, що в Міжнародний день благодійності, часто проходить величезна кількість акцій, які допомагають зібрати гроші, щоб врятувати чиєсь життя. Варто додати, що у Програмі сталого розвитку до 2030-го року, ухваленій ООН у 2015-му році йдеться про виключну роль благодійності у вирішенні основної глобальної проблеми людства – подолання бідності. Саме у цій сфері, наголошує Організація Об’єднаних Націй, уряди країн світу не можуть діяти самостійно, і громадська участь – через добровільну діяльність та благодійність – відіграє важливу роль у досягненні бажаних глобальних змін.

Однією з найбільших благодійних організацій нашої країни є Українська Біржа Благодійності (УББ). Це загальнонаціональна інфраструктура онлайн-пожертвувань. Платформа дозволяє всім охочим підтримати один із благодійних проектів. Усе, що потрібно, – вибрати історію, яка зачепила вас найбільше, ввести суму і проплатити.

В Україні сфера благодійності регулюється законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який визначає «загальні принципи благодійної діяльності, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, забезпечує сприятливі умови для утворення і діяльності благодійних організацій».

Творити благі й добрі безкорисливі справи тим, хто потребує цього, завжди було гідним і шанованим заняттям. Ніколи не пізно допомогти ближнім і незнайомим, долучитися до роботи благодійної організації, якій довіряєте, і просто подякувати тим, хто творить добро.

Хоча творити добрі справи потрібно незалежно від дати у календарі, свято зайвий раз нагадує про необхідність залишатися чуйним і турбуватися про долю ближнього. Нехай поодинці кожен з нас і не має в своєму розпорядженні достатньо часу, сил і фінансових можливостей, щоб допомогти комусь, хто опинився в біді, але разом ми абсолютно точно здатні змінити світ на краще. Способи, у які ми можемо займатися благодійністю, стають все більше креативними. Це краудфандинг, підписки на благодійність та безпосередня допомога без посередників завдяки цифровим платформам.

  • Краудфандинг ‒ це новий підхід у залученні коштів, який вже зарекомендував себе як дуже ефективний спосіб збору пожертв не лише завдяки більш глибокій та стійкій взаємодії з людьми, але й завдяки залученню груп людей, які прагнуть стати частиною позитивних змін у більш прозорий спосіб. Краудфандинг дозволяє майже всім, хто має комп'ютер та доступ до Інтернету, швидко розпочати та поширити кампанію зі збору коштів на будь-яку соціальну проблему, спрямувавши гроші безпосередньо на набувача.

Прикладом в Україні є краудфандингова платформа dobro.ua, де збираються кошти на продуктову допомогу, лікування, екологічні проєкти, освіту, науку, культуру, спорт тощо.

Ще одна краудфандингова платформа ‒ Спільнокошт. Тематика проєктів тут дещо відрізняється ‒ гроші збирають на більш масштабні соціальні та творчі проєкти, з більш серйозним підходом до реалізації. Деякі з проєктів навіть надсилають подарунки за надані пожертви, які можна залишити собі на згадку про добру справу.

Наприклад, кожен українець знає про благодійний фонд «Таблеточки», який протягом багатьох років щоденно допомагає українським родинам перемагати рак, а лікарям ‒ рятувати життя онкохворих дітей. Свій внесок можна зробити не тільки грошима, адже організація постійно потребує волонтерів найрізноманітніших спеціалізацій: дизайнерів, юристів, фотографів, перекладачів і людей інших професій. Також можна стати донором крові або ж взяти участь у спортивних подіях. Для цього потрібно заповнити анкету на сайті фонду та вказати, якими навичками ви володієте і чим хотіли б допомагати.

Будьмо чуйними, добрими та милосердними. Поспішаймо творити добро, адже, це так чудово перетворювати чужі мрії в реальність!!!

Пропонуємо ознайомитися зі списком літератури на дану тему, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка