7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/73/250 проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.

Міжнародні організації закликають держави посилити контроль за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів. Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху від місця зростання або виробництва до столу людини. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

За оцінкою ВООЗ майже кожна десята людина в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів. 40% хвороб харчового походження приходиться на дітей віком до п’яти років – в середньому налічується 125 000 випадків смерті.

Діарейні хвороби є найбільш поширеними захворюваннями, що розвиваються в результаті вживання неякісних харчових продуктів – щорічно 550 мільйонів людей захворюють та 230 000 вмирають з причини небезпечного харчування.

Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров’я.

Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але й особисто кожного з нас. Відповідальність в питанні збору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. В Україні вони визначаються Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», редакція від 04.04.2018, основні поняття описуються як:

  • пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • створення гарантій безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;
  • встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості те безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Державний нагляд та контроль здійснює Держпродспоживслужба – велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, але реагує на скарги та інформацію від споживачів та може влаштувати позачергову інспекцію, якщо на це є вагомі причини.

Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалась більше, ніж 50 років тому з документа, визнаного людством, CODEX ALIMENTARIUS. Досі це альфа та омега будь-якого документу стосовно безпечності харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні стандарти визнані міжнародною спільнотою, а також загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, в тому числі, в Україні.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Пономарьов, П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини [Текст] : навч. посіб. / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. - Київ : Лiбpа, 1999. - 272 с.
  • Управління якістю переробних і харчових виробництв [Текст] : навч. посіб. / О. В. Богомолов [та ін.] ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі, Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка. - Харків : Еспада, 2006. - 296 с.
  • Сирохман, І. В. Якість і безпечність зерноборошняних продуктів [Текст] : навч. посіб. / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова. - Київ : Центр навч. літ., 2006. - 384 с.
  • Методи контролю якості харчової продукції [Текст] : навч. посіб. / О. І. Черевко [та ін.] ; ред. Л. М. Крайнюк. - Суми : Унів. кн., 2013. - 511 с.
  • Обов’язкова сертифікація харчової продукції - час для реформи [Текст] : консультатив. прогр. з інвестиц. клімату / Група Світ. банку. - Київ : МФК, 2009. - 34 с.
  • Екологічна біотехнологія [Текст] : навч. посіб. : у 2 кн. Кн. 2 / О. В. Швед [та ін.] ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". - Львів : Вид-во "Львів. політехніка", 2018. - 368 с.
  • Сиропридатність молока та якість сиру в залежності від генотипу корів / Л. М. Ладика, М. І. Машкін, О. В. Богомолов, С. А. , Токолов Ю. І. Денисенко С. А. // Інженерія переробних і харчових виробництв=Engineering processing and food productions : наук. журнал. - 2017. - № 2(1). - С. 55-57.
  • Дослідження показників якості водно-жирнової емульсії для хлібопекарного виробництва / Г. М. Постнов, В. М. Червоний, В. О. Челомбітько, О. М. Постнова // Інженерія переробних і харчових виробництв=Engineering processing and food productions : наук. журнал. - 2017. - № 2(1). - С. 71-74.
  • Дугіна, К. В. Вплив режимів сушіння на якість крупів підвищеної харчової цінності / К. В. Дугіна, О. М. Шаніна // Інженерія переробних і харчовихвиробництв=Engineering processing and food productions : наук. журнал. - 2017. - № 2(1). - С. 14-17.
  • Вплив шроту зародків вівса на структурно-механічні властивості житньо-пшеничного тіста та на якість хліба [Текст] / О. В. Самохвалова, С. Г. Олійник, Н. В. Лапицька, Г. В. Степанькова, М. М. Бондаренко // Прогресивні техніка та технології харчовихвиробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. праць. - Харків : ХДУХТ, 2019. - № 1 (29). - С. 158-171

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка