7 травня – народився Петро Ілліч Чайковський

Відомий композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, музичний журналіст Петро Ілліч Чайковський народився 7 травня 1840 року в місті Воткінську, що знаходився тоді в складі Вятської губернії в багатодітній родині інженера. У будинку Петра Чайковського часто звучала музика. Його батьки захоплювалися грою на фортепіано, органі. Початкову освіту Петро Ілліч здобув вдома, а потім два роки займався в пансіоні.

У 1852-1859 роках Петро Чайковський навчався в Імператорському училищі правознавства, після закінчення якого отримав чин титулярного радника і став працювати в Міністерстві юстиції.

У 1862 році він стає одним з перших студентів консерваторії в Санкт-Петербурзі, а в 1865 році закінчує її зі срібною медаллю і відразу ж переїжджає в Москву, де отримує професорську посаду в консерваторії.

Петро Ілліч неодноразово відвідував Слобожанщину. Особливо йому припала до душі садиба Миколи Кондратьєва, що розташована в селі Низи поблизу міста Суми. Саме тут він працював над операми «Коваль Вакула», «Опричник», Другою та Третьою симфоніями, створив кілька фортепіанних п'єс та романсів. Знайомство молодого композитора з цим чудовим краєм відбулося в липні 1871 року.

У Кам'янці на Черкащині Петро Ілліч «знайшов відчуття миру в душі, яке даремно шукав у Москві та Петербурзі». Понад 28 років життя П. І. Чайковського пов'язані з містом над Тясмином. Тут він написав «Лебедине озеро», «Орлеанську діву», «Сплячу красуню», «Євгенія Онєгіна»... І це не повний перелік творів, над якими він працював у Кам'янці. Про Поділля Петро Ілліч писав: «Поїздки в Браїлів залишаться в моїй пам'яті світлими спогадами про найпоетичніші дні мого життя». До наших днів тут добре зберігся палац сімейства фон Мекк, де створено Музей композитора. У Тростянці він написав свій перший симфонічний твір – увертюру до драми О. Островського «Гроза».

Петро Чайковський зробив вагомий внесок у перетворення Київського музичного училища на консерваторію.

Приїхавши з Німеччини в маєток Конраді Гранкіно Полтавської губернії, – в останній рік свого життя – Чайковський писав: «Красоти Тіролю, серед яких я прожив тиждень, не дали мені й половини того задоволення, який дав краєвид безмежного степу». Саме тут він працював над оперою «Мазепа». У часи жорстокого наступу імперії на українську мову Петро Ілліч домагався постановки «Тараса Бульби» М. Лисенка українською мовою. У 1890 р. П. Чайковський відвідав Миколу Лисенка в Києві й слухав його оперу «Тарас Бульба».

У 1893 році Петро Чайковський удостоєний звання Почесного доктора Кембриджського університету.

16 жовтня 1893 року відбувся останній виступ великого композитора, він диригував своєю Шостою симфонією.

6 листопада 1893 року в Санкт-Петербурзі Петро Ілліч Чайковський помер від холери.

Композитор залишив після себе 10 опер, 76 опусів, три балети, 7 симфоній, 4 сюїти.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах Наукової бібліотеки:

  • Никитин, Б. С. Чайковский: старое и новое [Текст] / Б. С. Никитин. - М. : Знание, 1990. - 204 с. :
  • Прибегина, Г. А. Петр Ильич Чайковский [Текст] / Г. А. Прибегина. - М. : Музыка, 1990. - 220 с.
  • Пожидаев, Г. А. Чайковский в Риме. "Итальянское каприччио" [Текст] / Г. А. Пожидаев. - М. : Музыка, 1976. - 40 с.
  • Чайковский Петр Ильич [Текст] : альбом. - М. : Музыка, 1984. - 208 с. : рис., фот., ил.
  • Чайковский (1840-1893) [Текст] : альбом в двух томах . т. 1 / сост. Г. Белонович, С. Котомина. - М. : Музыка, 1990. - 223 с.
  • Чайковский (1840-1893) [Текст] : альбом в двух томах . т. 2 / сост. Г. Белонович, С. Котомина. - М. : Музыка, 1990. - 91 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка