8 червня - Всесвітній день океанів

Наша планета багата на водні ресурси. Більше 70% поверхні Землі вкрито водами Світового океану. Проте повною мірою розуміти, який це скарб, люди стали зовсім недавно, тільки в кінці ХХ століття. Тоді і з’явилося цікаве екологічне свято – Всесвітній день океанів.

Цей день було запропоновано під час саміту «Планета Земля» в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), а з 2009 року його святкують 8 червня офіційно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН.

У цей день екологи, іхтіологи та співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

Океани – легені нашої планети, адже забезпечують більшу частину кисню, необхідного для нашого дихання. Вони є одним із основних джерел їжі та ліків, а також важливою частиною біосфери. У грецькій міфології Океан – божество найбільшої на світі річки з тією ж назвою. Вона омивала всю землю, яку тоді вважали плоскою.

У наші дні моря і океани дуже потерпають від забруднення. Велику кількість забруднюючих речовин просто скидають у море. Половину всіх пестицидів і хімічних добрив, що використовуються в сільському господарстві, а також річки виносять пластик в океан. Значна частина токсичних речовин, що отруюють повітря, також осідає в морі. Течії розносять сміття й забруднені води по всій планеті, включаючи полярні області. Морські черепахи часто приймають їх за медуз і задихаються, вдавившись ними. Траплялося, що пластикові пакети знаходили також у шлунках китів! Надмірний вилов риби призводить до виснаження рибних запасів і порушує всі харчові ланцюги Світового океану.

Сьогодні головне завдання Всесвітнього дня океанів – черговий раз нагадати людству про необхідність піклуватися про флору і фауну океанів, оберігати природу від безгосподарської людської діяльності. Така турбота про водні ресурси покликана зупинити вимирання багатьох видів морських рослин і тварин, перешкоджати забрудненню вод промисловими відходами. Наша спільна турбота про океан стане перешкодою до вимирання багатьох видів рослин, тварин та дозволить майбутнім поколінням насолоджуватися красою, багатством, потенціалом Світового океану. Кожна людина повинна зробити свій внесок у цю благородну справу. У нас Земля одна і треба зробити так, щоб вона завжди була «блакитною планетою».

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Блон, Ж. Великий час океанов ... индийский [Текст] / Ж. Блон. – М. : Мысль, 1983. – 205 с.
  • Кист, А. Австралия и острова Тихого океана [Текст] : путеводитель / А. Кист. – М. : Пpогpесс, 1980. – 302 с.
  • Бейдик, О. О. Географія [Текст] : посібник / О. О. Бейдик, М. М. Падун. - 2-е вид. - Київ : Либiдь, 1996. - 304 с.
  • Сергеев, Б. Ф. Живые локаторы океана [Текст] / Б. Ф. Сергеев. - Ленинград : Гидpометеоиздат, 1980. – 149 с.
  • Брукс, Ф. Моря и океаны [Текст] : учеб. пособие / Ф. Брукс ; пер. с англ. М. А. Корпунин. – М : РОСМЭН, 1998.
  • Дубах, Г. В. 1001 вопрос об океане и 1001 ответ [Текст] / Г. В. Дубах, Р. В. Табер. – Ленинград : Гидрометеоиздат, 1977. – 188 с.
  • Панов, М. М. В океані : повість / Микола Миколайович Панов. – Київ : Молодь, 1958. – 262 с.
  • Купер, Дж. Ф. "Морская волшебница" или бороздящий океаны : роман / Дж. Ф. Купер. – Одесса : Маяк, 1982. – 374 с.
  • Адамов, Г. Б. Тайна двух океанов : роман / Г. Б. Адамов. – М. : Пpавда, 1989. – 512 с.
  • Хемингуэй, Эрнест. Острова в океане [Текст] : роман / Э. Хемингуэй ; пер с англ. – М. : Прогресс, 1971. – 446 с.
  • Рид, Т. М. Оцеола, вождь семинолов; Затерянные в океане [Текст] : романы / Т. М. Рид ; пер с англ. – лит.- худож. изд. – Киев : Молодь, 1990. – 592 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка