8 вересня ˗ Міжнародний день грамотності

«Краса ‒ це дарунок долі, ну, а грамотність ‒ це вже від природи.» Вільям Шекспір

Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Вміння читати – лише мала частина вміння бути грамотною людиною, а ось здатність використовувати прочитане, отримуючи вигоду для себе, оточуючих вас людей, близьких і сім’ї – це більш вагома частина вміння бути грамотним, хоча і не завжди вирішальна.

Грамотність – у перекладі з латинської дослівно означає «словесність» або «граматика» і показує ту ступінь, з якою людина вільно володіє навичками читання і письма своєю рідною мовою, згідно з установленими нормами граматики і правопису.

Міжнародний день грамотності був запроваджений 26 жовтня 1966 року на 14-й сесії Генеральної Конференції ЮНЕСКО, щоб нагадати про важливість грамотності в контексті людської гідності і прав людини.

8 вересня 1965 року у Тегерані відбулась Всесвітня конференція міністрів освіти з ліквідації неграмотності. Після цього було вирішено щорічно 8 вересня проводити День грамотності, головна мета якого активізувати зусилля міжнародного співтовариства щодо поширення грамотності, однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, як інструменту розширення прав і можливостей окремих осіб, громад і спільнот.

Міжнародний день грамотності – це свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх – дітей, молоді та дорослих – ще не до кінця досягнута мета. Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

До цього дня в усьому світі проходять різні заходи з метою відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Міжнародний день грамотності підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті. Протягом останніх десятиліть спостерігається значний прогрес у розповсюдженні грамотності.

Також цього дня проводяться конференції та злети вчителів, нагороджуються найвидатніші педагоги. 8 вересня щорічно відбувається офіційна церемонія з нагоди Дня грамотності, де присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності.

Усього дві премії:

  • Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона, яка присуджується за поширення грамотності на рідній мові.
  • Премія ЮНЕСКО імені Конфуція, яка теж присуджується за поширення грамотності серед дорослого населення у сільській місцевості та серед молоді, яка не вчиться у школах.

Ми впевнені, що наша студентська молодь цінує знання, ерудованість, грамотність. А це ще одна мотивація, щоб сумлінно навчатися в університеті! Покращуйте свою грамотність, відвідуючи бібліотеку! Книжковий світ – це джерело розвитку для людини, тому якщо людина не читає, вона деградує. Професійне навчання, основний вид діяльності студента, яке з кожним роком отримання освіти стає більш складним за формами та змістом, а тому підвищує вимоги до особистості. Сьогодні вчитися, саморозвиватися потрібно все життя, постійно, скільки років Вам не було, бо інакше через свою некомпетентність і неспроможність Ви не зможете претендувати на гарну роботу, заробіток, грамотно вирішувати побутові проблеми, питання здоров’я, відпочинку, домашнього ремонту, використання комп’ютерних технологій для, наприклад, банківських платежів тощо.

Втілюючи в життя гасло «Освіта упродовж всього життя», Наукова бібліотека активно і систематично працює над тим, щоб книгозбірня завжди була простором, який красномовно б заявляв про те, що вона є майданчиком практично для будь-якого заходу, центром саморозвитку та самопізнання, цікавих зустрічей, корисного проведення часу.

Вітаємо усіх зі святом! Бажаємо знати та поважати рідну мову, писати й говорити грамотно, адже грамотність є необхідною умовою соціального росту і розвитку особистості. Бути грамотним – модно!

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд «Вивчай українську легко»

Більше інформації про довідкову літературу (словники, енциклопедії, довідники) Ви можете знайти в електронному каталозі НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка