9 грудня – народився Борис Дмитрович Грінченко

Український письменник, педагог, літературознавець, лексикограф, історик, публіцист, етнограф Борис Дмитрович Грінченко народився 9 грудня 1863 року на хуторі Вільховий Яр поблизу с. Руські Тишки, тепер Харківського району Харківської області, в родині збіднілих дрібнопомісних дворян. Нестримний потяг до знань виявився у хлопця ще з раннього дитинства. Вже в 5 років він навчився читати і писати. А завдяки великій бібліотеці, що знаходиться в отчому домі, познайомився з творами великих світових і вітчизняних письменників. Своє навчання Борис Грінченко почав у Харківській реальній гімназії.

Глибоко співчуваючи знедоленому простому народу, Борис Грінченко підтримує зв'язок з гуртком революційних народників, читає і розповсюджує заборонену літературу (женевські видання статей Михайла Драгоманова, брошури Сергія Подолинського) і у 1879 році юнака заарештовують не без допомоги батька, наляканого вільнодумством сина. Ця обставина мала наслідком виключення з гімназії, заборона навчатися далі, нагляд жандармерії та набута у тюрмі хвороба легень.

Після в’язниці Борис Грінченко займається самоосвітою, вивчає німецьку та французьку мови, видає у Харкові три книжки для народного читання, мріючи скласти популярну бібліотеку для простих людей, яка б допомогла здобути хоча б елементарну освіту. Він складає іспити на народного вчителя і розпочинає педагогічну діяльність на селі.

У 1893 році Борис Гринченко переїздить до Чернігова і, працюючи тут на різних посадах у земстві, разом з дружиною Марією Загірною успішно реалізує свою освітню, педагогічну програму – видає власним коштом в умовах жорсткої цензури книжки для народу (45 назв). Однак, незважаючи на цензурні зашморги, у видавництві Грінченка (засноване 1894 р. в Чернігові, відновлене на поч. 20 ст. у Києві) побачили світ понад 50 книжок для народного читання накладом близько 200 тис. примірників. Серед них твори Т. Шевченка, М. Коцюбинського, Є. Гребінки, Л. Глібова, О. Федьковича, П. Грабовського.

Плідно працював Борис Грінченко на терені фольклористики й етнографії – тритомне видання «Этнографических материалов, собранных в Черниговской и соседних с ней губерниях», збірник «Из уст народа. Малороссийские рассказы, сказки и пр.», широкий бібліографічний покажчик «Литература украинского фольклора 1777 – 1900», десятки призначених для народного читання книжок фольклорної тематики – «Живі струни», «Книга казок віршем», «Два морози», «Думки кобзарські», «Колоски», «Веселий оповідач».

Борис Грінченко брав активну участь у суспільно-політичному житті України, редагуючи газети і журнали. У 1906 році він стає керівником організації «Просвіта». Трудиться над довідковою книгою «Каталог Музею українських старожитностей В. В. Тарновського». Його перу належить 4-томний «Словник української мови». Це титанічна праця. За кілька років він разом з дружиною письменницею Марією Загірною упорядкував словник, який складався з 68 тисяч українських слів з народної і писемної мови, починаючи від Котляревського до початку ХХ століття. Протягом двох років (1907 – 1909) словник було видано. За цю працю Борис Грінченко отримав від Російської імператорської академії наук другу премію ім. М. І. Костомарова. Словник і сьогодні є одним із найкращих видань у світовій лексикографії.

Неймовірно напружена праця разом із особистим горем (одночасна смерть єдиної доньки, онука та матері Бориса Грінченка) загострили набуту у в’язниці хворобу – туберкульоз. На позичені гроші у 1909 році письменник їде лікуватися до Італії і помирає 6 травня 1910 року у місті Оспедалетті. Тіло його було перевезено до Києва і поховано на Байковому кладовищі. Похорон Бориса Грінченка перетворився на багатотисячну демонстрацію протесту проти самодержавства, труну несли на руках від Володимирського собору до Байкового кладовища.

Борис Грінченко увійшов в історію, культуру, літературу України як оборонець її надбань, інтересів, європейської перспективи розвитку.

Пропонуємо ознайомитися з творами Бориса Грінченка, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Словарь української мови [Текст] : в 4 т. Т. 1. А-Ж / Нац. акад. наук України ; упоряд. Б. Грінченко. Київ : Наук. думка, 1996. 496 с.
  • Словарь української мови [Текст] : в 4 т. Т. 2. З-Н / упоряд. Б. Грінченко. ‒ Київ : Наук. думка, 1996. ‒ 588 с.
  • Словарь української мови [Текст] : в 4 т. Т. 3. О-П / упоряд. Б. Грінченко. ‒ Київ : Наук. думка, 1997. ‒ 616 с.
  • Словарь української мови [Текст] : в 4 т. Т. 4. Р-Я / упоряд. Б. Грінченко. ‒ Київ : Наук. думка, 1997. ‒ 616 с.
  • Грінченко, Б. Д. Вибрані твори [Текст] / Б. Д. Грінченко ; упоряд. П. Хропко. ‒ Київ : Днiпpо, 1987. ‒ 461 с.
  • Грінченко, Б. Д. Твори в двох томах [Текст] . Т. 1 . Поетичні твори. Оповідання. Повісті / Б. Д. Грінченко ; упоряд. В. В. Яременко. ‒ Київ : Наук. думка, 1990. ‒ 640 с.
  • Грінченко, Б. Д. Твори в двох томах [Текст] . Т. 2. Повісті. Драматичні твори / Б. Д. Грінченко ; упоряд. В. В. Яременко. ‒ Київ : Наук. думка, 1990. ‒ 608 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка