9 квітня ‒ 200 років від дня народження Шарля П’єра Бодлера

Французький поет, літературний критик, перекладач, один із найвпливовіших представників французької літератури ХІХ ст. Шарль П’єр Бодлер народився 9 квітня 1821 року в Парижі. Коли Шарлю ще не було шести років, його батько помер. А мати вийшла заміж за командира батальйону Жана Опіка, з яким Бодлер не знайшов спільної мови. У 1833 сім’я переїхала в Ліон, а хлопчика віддали на навчання в пансіон (інтернат), після закінчення якого навчався в Ліонському Королівському коледжі і Паризькому коледжі Святого Людовіка. Правда, з останнього Бодлер був з ганьбою виключений за погану успішність. Студентські роки Шарля Бодлера були дуже буйними, він вліз у борги, заразився сифілісом (який і стане причиною його смерті), і навіть пристрастився до наркотиків. Саме в цей час він і шокував своїх рідних заявою про те, що бажає присвятити своє життя літературі.

Після отримання спадку Шарль почав дуже швидко і бездумно витрачати батьківські гроші. Матері не залишалося нічого іншого, як відсудити спадок собі, в результаті чого юнак зміг отримувати лише невелику щомісячну суму на кишенькові витрати.

Перші вірші Шарля Бодлера («Малабарська дівчина», «Дама креолка», «Дон Жуан у пеклі») були надруковані в журналі «Артист» за 1843-1844 рр. За віршами було опубліковано ряд статей, присвячених живопису Делакруа і Давида. А через кілька років в друк вийшли збірка «Штучний рай», що розповідала про вплив наркотиків на життя і творчість.

У 1848 Шарль Бодлер бере участь у повстанні Паризької комуни, стає співредактором демократичної газети «Салю Публік».

Майже 17 років життя Шарль Бодлер присвятив перекладу на французьку мову творів Едгара По, якого вважав своїм духовним братом, а також видав дві книги, присвячені його творчості.

В історію літератури Шарль Бодлер увійшов, як автор поетичної збірки «Квіти зла», виданої в червні 1857 року. Книга настільки шокувала публіку, що на неї тут же наклали цензурну заборону, а самому авторові довелося вилучити 6 віршів і виплатити чималий штраф. У 1860 році Шарль Бодлер опублікував збірку «Паризький сплін», що складалася з віршів у прозі. У 1861 вийшло друге видання «Квітів зла», перероблене і розширене автором.

У 1865 році Шарль Бодлер поїхав до Бельгії, де провів два з половиною роки. У 1866 році хвороба поета загострюється, але він приховує від усіх, що хворий на сифіліс. Останній рік життя він провів у лікарні Парижа, де і помер 31 серпня 1867року.

Пропонуємо ознайомитися зі збіркою Шарля Бодлера, яку ви можете отримати звернувшись до фонду Наукової бібліотеки:

  • Бодлер Шарль. Цветы зла [Текст] / Ш. Бодлер ; под ред. Н. И. Балашова. - 3-е изд. – М. : Наука, 1970. – 480 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка