9 листопада – День книги рекордів Гіннеса

«Світові рекорди Гіннеса» (Guinness World Records Day) (до 2000 р.: «Кни́га реко́рдів Гі́ннеса») – довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів, як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи.

Книгу рекордів створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. У листопаді 1951 року він відправився з друзями на полювання. Увечері в барі між чоловіками зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Тоді Бівер вирішив створити книгу, в якій будуть зібрані всі рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. В даний час Книга рекордів Гіннеса є книгою з найбільшим тиражем із усіх книг, захищених авторським правом.

Відзначати день рекордів Гіннеса почали в 2005 році, коли був проданий 100 мільйонний екземпляр Книги і вона отримала титул «книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі».

Нині продається більше 100 мільйонів копій «Книги рекордів Гіннеса» більш ніж у 100 країнах і на 37 мовах.

Рекорди у книзі реєструються в трьох категоріях:

  • най-най: більше, менше, швидше, довше і т.д., тобто те, що можна порівняно і має змагальний критерій;
  • найперше (підкатегорії: найдавніше і найстаріше з існуючого): перше в теорії, за легендою, версії, прототипи, проекти, передісторія, спроби (у тому числі невдалі); перший діючий – зразок; перше масове, серійне, широкого споживання; перші серед чоловіків і жінок;
  • єдине у своєму роді: те, що має винятковий характер, неможливо повторити, є екзотикою.

Так влаштовані люди, що нам завжди цікаво знати про рекорди. Мабуть, саме тому Книга рекордів Гіннеса вже багато років поспіль є однією із найпопулярніших у світі.

Українці також знайшли своє місце в Книзі рекордів Гіннеса. Один із рекордів доводить, що ми – найспівочіша нація. На телебаченні тривала найдовша в світі трансляція пісенного телемарафону – аж 4 дні: 385 музичних колективів і солістів виконали понад дві тисячі пісень українською мовою. Телемарафон побачили в 155-ти країнах світу.

Потрапило в Книгу рекордів Гіннесса й найдовше безперервне читання поетичних творів. Упродовж 19-ти діб студенти та викладачі Острозької академії читали «Кобзар», а це 11 250 творів. За 456 годин приблизно три тисячі учасників перечитали книгу 45 разів!

Київське конструкторське бюро імені Антонова потрапило на сторінки книги, розробивши літак Ан-225 «Мрія» з найбільшою у світі вантажопідйомністю. Це – найважчий літак у світі з максимальною спорядженою масою 640 000 кілограмів. А розмах крил у найбільшого в світі літака Ан-225 «Мрія» ‒ 88 метрів!

Львівські кулінари потрапили в Книгу рекордів Гіннесса, створивши з пампушок найбільшу мозаїку в світі – для картини використали 7040 пампушок.

Також у Книзі можна знайти приклади індивідуальних досягнень. Так, українець Олексій Гуцуляк у січні 2013 року пробув під снігом без одягу 1 годину 20 секунд. Увесь світ вразила сила духу 65-річного львів'янина Павла Рєзвого, який на звичайному човні упродовж 61 доби перетнув Атлантичний океан. А потім він переплив ще й Індійський океан лише за 57 днів.

Згадана в Книзі рекордів і гімнастка Лариса Латиніна з Херсона. Вона здобула найбільше олімпійських нагород серед жінок. Підіймалась на п'єдестал рекордні 14 разів і 9 разів за золотом. А Сергій Бубка за свою кар'єру встановив аж 35 світових рекордів.

Всі ми – різні. І для кожного з нас обов’язково існує свій власний рекорд.

Наукова бібліотека бажає Вам, шановні читачі, нових досягнень та рекордів!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка