Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. На всій планеті, у кожній країні, у кожній родині діти й дорослі готуються до цього свята, чекаючи нових радісних подій, подарунків, дивних чудес і виконання заповітних бажань. Мабуть, немає більше таких свят, які б протягом багатьох століть об'єднували радісним святкуванням все населення світу, незалежно від відстаней, кольору шкіри і віросповідання.

В Україні традиція новорічного святкування має особливо непросту та тривалу історію: наші прадіди святкували Новий рік першого січня не завжди. У різні часові проміжки відзначали Новий рік у березні і навіть вересні. З самого початку святкування Нового року українці робили це навесні. Звичаї були пов'язані з тим, що природа наново відроджується навесні і починається новий сільськогосподарський сезон.

Весь християнський світ став зустрічати Новий рік першого січня після того, як було введено григоріанське літочислення. Цар Петро І ввів своїм указом святкування Нового року першого січня на території сучасної України 1700 році. Також цар ввів такі традиції як прикрашання новорічної ялинки, гучні святкування і маскаради.

Проте дати – це не найважливіше. Незалежно від того, як вони мінялись, традиції – це те що ми дійсно можемо зберегти.

В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Виготовляли його з кулів або з першого обжинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб «дідух» міг стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колосками. Гілки «дідуха» ‒ за них правили зібрані докупи пучки, що зверху відповідно розгалужувались, ‒ обрамляли кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами, кожен на свій смак. У світлиці його ставили напередодні багатої куті. Свою обрядову роль він виконував протягом усіх різдвяних свят. Дідух символізував спільного предка.

Сьогодні ж в українців традиції дещо змінились – замість дідуха давно стала рідною прикрашена іграшками ялинка. Сучасна європейська традиція класти подарунки під ялинку народилася в Англії 1841 року, коли королева Вікторія з чоловіком встановили в палаці ялинку, прикрашену цукерками і сувенірами для дітей. Оскільки подарунків було забагато, щоб вішати на гілки, то їх загорнули в яскраві обгортки і поклали під святкове дерево.

І головне, що залишилось і до сих пір – це атмосфера сімейного свята та віра у те, що з настанням Нового року прийде нова радість та життя принесе ще багато хорошого.

Наукова бібліотека вітає з Новим 2022 роком! Нехай ваше життя буде сповнене лише яскравими фарбами, а проблеми та невдачі обходять його стороною. Бажаємо вам прекрасного настрою на найближчі 365 днів. Нехай 2022 рік принесе вам масу позитивних моментів та приємних подій, а все погане нехай залишиться в минулому році.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка