2 січня – 105 років від дня народження Віктора Андрійовича Афанасьєва

Видатний артист, режисер, педагог, театральний діяч, художній керівник Харківського театру ляльок (1952–1983) Віктор Андрійович Афанасьєв народився 2 січня 1917 року в сім'ї чиновника.

У 1934 році Віктор Андрійович розпочав сценічну діяльність актором Всеукраїнського показового театру ляльок при Харківському палаці піонерів. Його першими ролями були Жучок і Павучок у казці «Мойдодир». Після успішних дебютів у різноманітних ролях на сцені Палацу, Віктор Афанасьєв працював і в інших театрах.

У 1937–1939 рр. був організатором і художнім керівником Алтайського крайового театру ляльок (м. Барнаул); з 1939 р. працював актором Карагандинського російського драматичного театру. Добровольцем воював на фронтах Другої світової війни. У 1952–1983 рр. Віктор Андрійович Афанасьєв стає головним режисером Харківського театру ляльок, який зміг зробити справжнім центром мистецького життя та гордістю харків’ян. Серед його найкращих постановок: «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Горбоконик» за П. Єршовим, «Чортів млин» Я. Дрди та І. Штока.

У 1968 році театр отримав нове приміщення – історичну будівлю в центрі міста, спеціально реконструйовану для лялькарів. Тут також знайшлося місце для єдиного тоді в Україні музею театральної ляльки.

Театр, за час керівництва Віктора Афанасьєва, відвідав 24 країни світу. Харківський театр ляльок став одним із провідних у Радянському Союзі.

У 1956 році Віктор Афанасьєв був удостоєний звання «Заслужений діяч мистецтв України», а у 1967 році став першим серед лялькарів України народним артистом УРСР.

У 1969 році Віктор Афанасьєв створив та очолив при Харківському інституті мистецтв (зараз Харківський національний університет мистецтв ім. Котляревського) першу в Україні кафедру, з якої розпочалося народження одного з найсильніших у країні театральних відділень професійної освіти режисерів та акторів-лялькарів. Вже за перше десятиліття існування кафедри театру ляльок Віктор Андрійович підготував нове покоління професійних лялькарів, створив потужний науково-методичний центр, де поруч із досвідченими викладачами почали свою педагогічну діяльність молоді випускники кафедри.

У 1958 році Віктора Афанасьєва було обрано президентом української секції Міжнародної спілки лялькарів, 1959-1987 рр. – віце-президентом радянської секції цієї спілки. За угодою між Міністерством культури СРСР і Арабською Республікою Єгипет Віктор Андрійович у 1963–1964 рр. створив професійний театр ляльок у Каїрі.

За час своєї діяльності Віктор Андрійович Афанасьєв поставив понад 100 вистав, серед яких «Горбоконик» П. Єршова (1953), «Чортів млин» Я. Дрди та І. Штока (1955), «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського (1956), «Король-олень» К. Ґоцці (1958), «Ілля Муромець» В. Курдюмова, «Дванадцять стільців» за І. Ільфом і Є. Петровим (1960), «Божественна комедія» І. Штока (1965), «Український вертеп» за фольклорними мотивами (1976), «Шерлок Холмс проти агента 007, або Де собака заритий» А. Житницького, В. Левіна (1977).

Серед ролей, виконаних Віктором Афанасьєвим: Ісидор («Чортів 44 млин»), Брігелла, Леандро («Король-олень»), Остап Бендер («Дванадцять стільців») та ін.

Помер Віктор Андрійович Афанасьєв 4 червня 1987 р. у Харкові.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1254 від 6 листопада 1997 р. ім’я Віктора Андрійовича Афанасьєва присвоєно Харківському театру ляльок.

15 грудня 2016 року на честь В. А. Афанасьєва на фасаді Харківського державного академічного театру ляльок імені В. А. Афанасьєва з'явилася пам'ятна дошка.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка