2 січня – народилася Надія Павлівна Гуменюк

Українська поетеса, жінка-прозаїк, публіцистка Надія Павлівна Гуменюк народилася 2 січня 1950 року в селі Онацьківці Полонського району Хмельницької області. Закінчила Хмельницьке педагогічне училище та факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка.

Вперше публікуватися почала у десятирічному віці у всеукраїнській газеті для школярів «Зірка». У 1965 році стала переможцем літературного конкурсу на честь ювілею цього видання і була нагороджена двомісячною путівкою у Міжнародний дитячий табір «Артек», де відбувався зліт юних талантів СРСР і впродовж двох місяців тривали зустрічі з відомими митцями, журналістами і літераторами. У 1972 році відбувся дебют у журналі «Радянська жінка», з благословенням Любові Забашти. Потім – публікації у журналах «Україна», «Жовтень», «Прапор» та колективних збірниках. У 1992 році у видавництві «Каменяр» побачила світ перша збірка поезій Надії Гуменюк «Країна світла». Відтоді почалося активне входження письменниці в літературу.

Журналістську діяльність розпочала 1973 року в редакції Каланчацької районної газети на Херсонщині. Працювала кореспонденткою Рівненського обласного радіо, завідувачкою відділу Луцької районної газети, редакторкою радіогазети Луцького шовкового комбінату, заступницею головного редактора луцької міської газети «Народна трибуна». З 1996 року – редакторка відділу культури Волинської обласної газети «Віче». Надія Гуменюк є членкинею Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України. Нагороджена Почесним Знаком Національної спілки журналістів України.

Авторка збірок поезій: «Каріатиди», «Однокрил», «Тайнопис тиші», «Голос папороті», Аркан для ластівки»; романів «Янгол у сірому», «Енна», «Вересові меди», «Танець білої тополі», «Дожити до весни», «Квіти на снігу», «Корона на одну ніч»; маленьких повістей про любов «Коханий волоцюга» та «Етюд із метеликом»; книжок для дітей «Чапики-Чалапики», «Веселка для веселика», «Де гуляє крокотам?», «Святвечір», «Котилася писанка», «Казка про козака Ярка та Яринку-Живинку», «Силует на вежі» та інші.

Поезія Надії Гуменюк пронизана ліричним струменем, що балансує десь на межі жорстокої дійсності та пошуку ідеалу, земного і небесного, скороминущого і вічного.

Надія Павлівна Гуменюк нагороджена літературними преміями імені Агатангела Кримського (2001, за збірку «Однокрил»), «Благовіст» (2007, за збірку «Тайнопис тиші»), імені родини Косачів (2011, за книжки для дітей «Зустріч на Босому мосту», «Таємниця Княжої гори», «У Янгола під крилом», «Буслик хоче до Світязя»), імені Олександра Олеся (за збірку «Голос папороті»), імені Віктора Близнеця «Звук павутинки» (2012, за книжку «Шуршик В. та інші казки з Яринчиного саду»), імені Лесі Українки (2014, за книжку «Шуршик В. та інші: казки з Яринчиного саду»), I премією Всеукраїнського конкурсу «Золотий лелека» (2008, за повість «Таємниця Княжої гори»), I премією конкурсу «Книжкова толока» (2014, за книжку для дітей «Чупакабра і чотири «мушкетери»), II премією конкурсу «Ярославів Вал» на найкращу історичну книжку (2009, за роман для підлітків «Білий вовк на Чорному Шляху»), II премією всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2011, за радіоп'єсу «Охоронець для Янгола»), III премією всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2010, за радіоп'єси «Тополинка» і «Самотня жінка бажає познайомитися, або Ігри для риб»), III премією Національного конкурсу «Найкраща книга року – 2011» (2011, за книжку для дітей «У Янгола під крилом»), дипломантка Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2011, за роман «Янгол у сірому»), володарка спеціальної премії Міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2013, за роман-фентезі для дітей «Роденія, або Подорож за веселку»), лауреатка конкурсу «Коронація слова» (2014, за роман «Енна»), I премією конкурсу «Коронація слова» (2015, за роман «Вересові меди»), премією «Глиняний кіт» – (2017, за розвиток традицій українського оповідання у книжці «Етюд з метеликом»)

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з романом Надії Гуменюк, який є у фонді книгозбірні:

  • Гуменюк, Н. Вересові меди [Текст] : роман / Н. Гуменюк. – 2-ге вид., доп. – Харків : Клуб Сім. Дозвілля, 2019. – 320 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка