4 січня – народився Осип Степанович Зінкевич

Український літературознавець, видавець, редактор, громадський діяч, засновник видавництва «Смолоскип» Осип Степанович Зінкевич народився 4 січня 1925 року в с. Микулинці сучасного Снятинського району Івано-Франківської області в родині Січового стрільця.

У 1944 році батька розстріляли нацисти, а родина змушена була емігрувати за кордон. Члени сім'ї загубили один одного через воєнні події. Осип Зінкевич дістався Німеччини, де певний час прожив у таборі для переміщених осіб. У 1948 році – нелегально перейшов кордон до Франції. Аби легалізуватися, відпрацював за контрактом рік на вугільній шахті в Північній Франції. У 1950-х роках Осип Зінкевич закінчив Паризький інститут індустріальної хімії.

Будучи студентом, Осип Степанович Зінкевич із однодумцями заснував сторінку «Смолоскип» при тижневику «Українське слово», який виходив у Парижі. На її шпальтах розповідалося про те, що відбувається на українських землях. Брав активну участь у діяльності студентських організацій: Українська студентська громада, «Зарево», Центральний союз українського студентства.

У 1956 році Осип Зінкевич із дружиною та дітьми виїхав до США, де возз’єднався з матір'ю та сестрою. Працював у лабораторії при лікарні Університету Джона Гопкінса в м. Балтиморі та на інших роботах, пов'язаних із хімічною промисловістю.

У США Осип Зінкевич почав видавати україномовний журнал (згодом – газету) «Смолоскип». А 1968 року заснував видавництво із такою ж назвою, яке підтримувало інакодумців і політв'язнів в Україні, видавало їх твори великими накладами українською, а також у перекладах іншими мовами.

Після здобуття незалежності України родина Зінкевичів повернулася в Україну. У 1992 році видавництво «Смолоскип» переїхало до Києва. У 1998 році Осип Зінкевич створив при видавництві Музей-архів українського самвидаву в Україні. 1997 року нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Автор книг: «З генерації новаторів: Світличний і Дзюба: У джерел модерної української критики» (1967), «Українські олімпійські чемпіони» (1968, 1984); упорядник книг: «Український правозахисний рух: Документи й матеріали київської Української групи сприяння виконанню Гельсінських Угод» (1978), «Микола Холодний. Про душу в пісні та про пісню в душі» (1981), «Тихий Олексій. Роздуми: збірка статей, документів, спогадів» (1982), «Лесь Курбас. У театральній діяльності, в оцінках сучасників – документи» (1989), «Мартирологія українських церков» (в 4 т.), «Василь Стус: В житті, творчості, спогадах та оцінках сучасників» (1987), «Україна: Путівник» (1993, 1995); упорядник і редактор «Українська гельсінська група, 1978-1982: Документи і матеріали» (1983), «Тисячоліття християнства в Україні: Урочистості 1988 року» (1992, гол. ред.) та ін.

Помер Осип Степанович Зінкевич 18 вересня 2017 року.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з віртуальною виставкою однієї книги «Крути: збірка у пам’ять героїв», упорядниками якої є Осип і Надія Зінкевичі.

Пропонуємо ознайомитися з творами, упорядником яких є Осип Зінкевич. Ви можете отримати їх, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут [Текст] / упоряд. О. Зінкевич. – Київ : Смолоскип, 2008. – 422 с.
  • Україна [Текст] : путівник / упоряд.: О. Зінкевич, В. Гула. – 2-е вид. – Київ : Смолоскип, 1995. – 475 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка