125 років від дня народження Олександра Петровича Довженка

Український кінорежисер, письменник, кінодраматург Олександр Довженко народився 10 вересня1894року в селянській родині на Чернігівщині, в мальовничому містечку Сосниця. Навчався в Глухівському учительському інституті, після закінчення якого у1914році отримує направлення до Житомира. Вчителювання його тривало до літа1917року й включало в себе природознавство й гімнастику, географію й фізику, історію й малювання. Згодом він переїздить на роботу до Києва, де вчителює і вчиться в Київському комерційному інституті на економічному факультеті. Коли ж у Києві відкрилася Академія мистецтв, Олександр Довженко стає її слухачем.

У буремне лихоліття1918-1920років Олександр Петрович на службі у Червоній Армії. Після визволення Києва від польських інтервентів працює в губернському управлінні народної освіти завідуючим відділом мистецтва. Так тривало до липня1921року, коли його, за наказом Наркомату закордонних справ УРСР, було зараховано співробітником цього поважного відомства і направлено на роботу за кордон – спочатку до консульства у Варшаву, а згодом у Берлін. Там він продовжує малювати й студіювати малярство. У1923році Олександр Довженко повертається в Україну. Доля заносить його до Харкова, на той час столиці України, де він влаштовується на роботу в газету «Вісті», працюючи там карикатуристом та художником-ілюстратором. На тридцять третьому році життя Олександра Довженка круто змінюється. Він приїжджає до Одеси, де починає працювати режисером на кіностудії. Першою пробою став фільм «Ягідка кохання», що мав комедійний характер, але Олександр Петрович ніколи не зараховував його до свого творчого доробку. Точкою відліку свого кінематографічного життя він справедливо розпочинав зі стрічки «Сумка дипкур’єра», в якій окрім всього ще знявся і в ролі кочегара. Мрією Олександра Довженка було національне кіно, наближення його естетики до народного мистецтва. У1928році він за сто днів знімає фільм «Звенигора» – історію українського народу від сивої давнини до сучасності. «Картину я не зробив, а проспівав, як птах», – казав митець. Наступною роботою Олександра Довженка стає стрічка «Арсенал», а ще через рік, у1930р., на екрани виходить неперевершений шедевр світової кінокласики – «Земля».

Напередодні війни працює над фільмом «Щорс», з основною темою – народ у війні. За цю роботу митець був удостоєний Державної премії СРСР. З початком війни змінюється і життя Олександра Довженка. Він добровольцем іде на фронт захищати рідну землю. Працює в газетах «Красная Армия», «Красная звезда», «Известия». Пише серію оповідань. У1943році на екрани виходить документальний фільм «За нашу Радянську Україну». У травні1945року з’являється ще одна стрічка «Перемога на Правобережній Україні». Після війни Олександр Довженко знімає документальний фільм про Вірменію «Рідна країна», у1949році – стрічку «Мічурін». На початку 50-х років великий режисер в основному займається педагогічною та викладацькою роботою в Інституті кінематографії. Пише сценарії та кіноповісті: «Відкриття Антарктиди», «Поема про море», «Повість полум’яних літ», «Зачарована Десна». Сповнений творчих планів, О.Довженко раптово помирає 25 листопада1956року. Йому йшов шістдесят третій рік… Уже після його смерті виходить вибране О. П. Довженка, дознімаються дружиною Ю. Солнцевою «Поема про море», «Повість полум’яних літ», «Зачарована Десна». У1959році за сценарій фільму «Поема про море» Олександру Довженку посмертно присуджується Ленінська премія.

  • Довженко, О. П. Незабутнє (1941-1943) [Текст] / О. П.Довженко. – Київ : Дніпро,1980. – 191 с.
  • Довженко, О. П. Україна в огні [Текст] : кіноповість, щоденник / О.П.Довженко; упоряд. О. М. Підсуха. – Київ : Рад. письменник,1990. – 416 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 5 т. Т. 1. Кіноповісті, сценарії, дикторські тексти / О. П.Довженко; упоряд. Ю. Солнцева. – Київ : Дніпро,1983. – 439 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 5 т. Т. 2. Кіноповісті, кіносценарії / О.П.Довженко; упоряд. Ю. Солнцева. – Київ : Дніпро,1984. – 503 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 5 т. Т. 3. Кіноповість, драматичні твори, оповідання / О. П.Довженко; упоряд. Ю. Солнцева ; приміт. К. Волинського. – Київ : Дніпро,1984. – 362 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 5 т. Т. 4. Статті, виступи, лекції / О.П.Довженко; упоряд. Ю. Солнцева. – Київ : Дніпро,1984. – 351 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 5 т. Т. 5. Записні книжки, щоденник, листи / О. П.Довженко; упоряд. Ю. Солнцева. – Київ : Дніпро,1985. – 359 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 3 т. Т. 1. Кіноповісті / О. П.Довженко . – Київ: Держ. вид-во худож. літ.,1958. – 451 с.
  • Довженко, О. П. Твори [Текст] : в 3 т. Т. 3. Публіцистика, статті та виступи / О.П.Довженко. – Київ : Держ. вид-во худож. літ.,1960. – 526 с.
  • Довженко, О. П. Кіноповісті, оповідання [Текст] / О. П.Довженко. – Київ : Наук. думка,1986. – 710 с.
  • Довженко, О. П. Арсенал. Щорс [Текст] : кіноповісті / О. П.Довженко. – Київ : Дніпро,1986. – 186 с.

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка