45 років від дня народження Сергія Жадана

Український поет, прозаїк, есеїст, перекладач Сергій Вікторович Жадан народився 23 серпня 1974 року в місті Старобільськ Луганської області. У 1996 році закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. У 1996-1999 роках навчався в аспірантурі університету; кандидат філологічних наук. З 2000 року – викладач кафедри української та світової літератури ХНПУ. У 2004 році закінчив викладацьку діяльність.

Перекладає поезію з німецької (в тому числі Пауля Целана), англійської (в тому числі Чарльза Буковскі), білоруської (в тому числі Андрія Хадановича), російської (в тому числі Кирила Медведєва, Данилу Давидова) мов. Власні тексти перекладалися німецькою, англійською, польською, сербською, хорватською, литовською, білоруською, російською та вірменською мовами.

У березні 2008 року роман Сергія Жадана «Anarchy in the UKR» в російському перекладі увійшов у «довгий список» російської літературної премії «Національний бестселлер». Ця ж книга в 2008 році увійшла в шорт-лист і отримала почесну грамоту конкурсу «Книга року» на Московській міжнародній книжковій виставці-ярмарку.

У травні 2010 року журнал «GQ» вдруге висунув Сергія Жадана на звання «Людина року» в номінації «Письменники» за книгу «Червоний Елвіс» (перше висунення відбулося у 2008 році за «Anarchy in the UKR»).

Критики називають Сергія Жадана одним з найкращих літераторів з країн колишнього СРСР, відзначають його вміння бути своїм як для простої, так і для освіченої аудиторії. Особливу похвалу і підтримку отримав його роман «Ворошиловград», який було названо маніфестом цілого покоління. У 2016 році Сергій Жадан був нагороджений престижною літературною премією Президента України «Українська книжка року» за збірку «Месопотамія».

Письменник живе і працює в Харкові. Регулярно виступає зі своїми творами в різних містах України та Західної Європи – зокрема в супроводі українських музикантів (найчастіше, групи «Собаки в космосі»).

Ознайомитися з творами Сергія Жадана Ви зможете, звернувшись до фондів Наукової бібліотеки:

  • Жадан, С. Депеш Мод. Ще одна розмова [Текст] : повість / С. Жадан. – Харків : Книж. Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 235 с.
  • Жадан, С. ДНК [Текст] : роман / С. Жадан, Ю. Винничук, І. Карпа, А. Кокотюха [та ін.] – Харків : Книж. Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 237 с.
  • Жадан, С. Вогнепальні й ножові [Текст] : збірка біблійн. та кримін. балад / С. Жадан. – Харків : Книж. Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2012. – 157 с.
  • Метаморфози. 10 українських поетів останніх 10 років [Текст] / уклад. С. В. Жадан. – Харків : Книж клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2011. – 269 с. : іл.

Електронний каталог НБ

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка