80 років від дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського

Український народознавець, письменник Василь Тимофійович Скуратівський народився 25 жовтня 1939 року на хуторі Великий Ліс  Коростенського району Житомирської області. У 50-х роках закінчив десятирічку у сусідньому селі Обіходах.

Після закінчення факультету журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка в 1971 році Василь Скуратівський працював у районних та обласних газетах, чимало їздив по країні, збирав фольклорні та етнографічні матеріали. Багато його праць було надруковано в збірниках «Отчий край», «Етнографія Києва і Київщини», «Традиції і сучасність», «Наука і культура України», «Полесье: Материальная культура», «Культура і побут населення України», «Древляни». Його фольклорні записи використовують упорядники багатотомного фундаментального видання «Українська народна творчість». У 1994 році Василь Скуратівський заснував часопис «Берегиня», де він друкує багато своїх матеріалів, а також залучає до друку багатьох талановитих дослідників.

Щасливе поєднання в особі Василя Скуратівського таланту художника слова та вченого-етнографа дало можливість привернути увагу громадськості до сучасної обрядовості. Найважливішими його досягненнями в українському народознавстві є окремі видання. Серед них особливе місце у творчій біографії автора посідає «Берегиня» (1987). Ця книга – розповідь про український народний побут, звичаї, що складалися, випробовувались на міцність протягом багатьох століть. «Посвіт» – друга книга автора, логічне продовження і доповнення «Берегині» (1989). Ці дві книги принесли найбільше визнання і популярність їхньому авторові. Його третя книга «Погостини» (1988) розрахована на наймолодших читачів. Четверта книга «Покуть» (1992) присвячена пам’яті батька Тимофія Яковича. Книга містить народознавчі матеріали про знаменні віхи людського життя, давні українські звичаї і обряди, знайомить з багатьма питаннями духовної і матеріальної культури українців. Продовженням творів «Берегиня» та «Посвіт» є книга «Місяцелік» (1993). Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я і приказки, зразки завбачень погоди, народні і релігійні свята з поширеним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди. Потім з’явились «Дідух» (1995), книга оповідей-досліджень про 100 найосновніших свят народу – «Святвечір» (1994) у двох томах, «Русалії» (1996), «Кухоль меду» (1999).

Вчений часто зустрічався з молоддю, збираючи великі студентські аудиторії. Завдяки популяризації своїх ідей в багатьох навчальних закладах країни, в тому числі в Житомирському педагогічному університеті ім. І. Франка, читаються курси народознавства, етнографії, створено народознавчі кабінети. Василя Скуратівського запрошували управлінські громади Чикаго і Нью-Йорка, Оттави й Едмонтона. І скрізь його палке слово знаходило відгук у серцях щирих патріотів України, тих, кому болить її доля, хвилює минуле і прийдешнє. Василь Тимофійович плекав надію провести на Житомирщині комплексну науково-дослідну експедицію.

В останні роки Василь Тимофійович плідно співпрацював з видавництвом «Техніка». Тут побачили світ останні за його життя книги – «Український народний календар», «Я Вас, бджоли, благословляю…». Попереду були нові цікаві творчі плани і задуми, які, на жаль, залишились нереалізованими. 16 грудня 2005 року Василь Скуратівський помер.

Пропонуємо ознайомитися з творами Василя Скуратівського, які є в фондах Наукової бібліотеки (абонемент художньої літератури, вул. Алчевських, 44):

  • Скуратівський, В. Берегиня [Текст] : худож. оповід., новели / В. Скуратівський. – Київ : Рад. письменник, 1987. – 260 с.
  • Скуратівський, В. Т. Білояр [Текст] : оповідання / В. Т. Скуратівський. – Тернопиль : Богдан, 2003. – 142 с.
  • Скуратівський, В. Т. Дідух [Текст] : свята українського народу / В. Т. Скуратівський. – Київ : Освiта, 1995.–- 272 с.
  • Скуратівський, В. Т. Вінець [Текст] / В. Т. Скуратівський. – Київ : УСГА, 1994. – 240 с.
  • Скуратівський, В. Т. Покуть / В. Т. Скуратівський. – Київ : Довipа, 1992. – 236 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка