Процес створення Конституції був тривалим та доволі проблематичним. З моменту проголошення України, як вільної та самостійної держави, виникла гостра необхідність у розробці та прийнятті головного законодавчого документа, який буде регулювати діяльність країни та створювати гідні умови для її розвитку. Протягом довгих п’яти років діючі політики обговорювали і вносили зміни в текст документа. 28 червня 1996 року офіційно закріпилися правові основи, суверенітет і територіальна цілісність України. Цей день став переломним моментом у становленні незалежної України.

Конституція України проголосила, що найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, і держава відповідає перед людиною за свою діяльність, роботу державних органів та посадових осіб. Встановлено, що суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

В Україні  визнається і діє принцип пріоритету права. Конституція окреслила коло питань, які визначаються виключно законами України. Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надається Верховною Радою, є частиною національного законодавства України. Ст. 21 Конституції встановила, що людина має право звернутися до суду за захистом своїх прав і свобод, якщо вони порушені, безпосередньо на основі Конституції, не посилаючись на інші закони. Якщо використані всі національні правові засоби захисту прав і свобод, громадяни мають право звертатися до міжнародних інстанцій.

Конституція проголосила українську мову державною, але водночас нею забезпечується розвиток і збереження мов національних меншин. У Конституції зафіксовано право приватної власності на землю для громадян України. Серед соціальних прав проголошено право на освіту, соціальне забезпечення, охорону здоров'я, житло.

Закон зобов’язує державу сприяти розвитку українського народу, збереженню національних традицій, забезпечувати культурні потреби громадян та захищати їх особисте життя.

Конституція 1996 року, з деякими змінами і доповненнями, діє в країні і в даний час. З того часу в Конституцію України зміни вносились 6 разів.

День Конституції – це єдине державне свято, згадка про яке є в самому тексті Основного закону (стаття 161).

Наукова бібліотека пропонує Вам  віртуальну виставку «Гетьман України Пилип Орлик – творець першої української Конституції».

28 червня

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка