Цього року виповнюється 205 років від дня народження видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка, який народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Київської губернії.

Творчість Кобзаря – багатогранна, як його талант. Він був глибоким ліриком, творцем епіч­них поем, видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Літературна спадщина Тараса Шевченка становить велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і 2 уривки з інших п’єс; 9 повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою; записки історич­но-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), 4 статті та понад 250 листів.

З мистецької спадщини Тараса Григоровича збереглося 835 творів живопису й графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість – 1256, розташовані на території України. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича.

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра.

Ім’ям великого поета названо сотні вулиць і населених пунктів України, навчальні заклади, театри, кінотеатри. Численні пам’ятники, меморіальні комплекси, заповідники зведені в його вічну пам’ять. Шевченківська премія – одна з найпочесніших в Україні.

Тарас Григорович Шевченко, за іронією долі, помер наступного ж дня після власного дня народження, проживши рівно 47 років. Тарас Шевченко – це вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях народу. Творчість Тараса Григоровича Шевченка – це святиня, якою дорожить і пишається український народ. Т ому дні його народження і смерті відзначаються по всій Україні.

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути: буктрейлер на книгу Ю. Ковтуна «Тарасові музи» , віртуальний огляд «Історія України в творчості Т. Г. Шевченка» та віртуальний огляд «Цікаві факти про пам’ятник Т. Г. Шевченка в Харкові»

Шевченківські дні

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка