Верховна Рада затвердила Державний гімн України

6 березня 2003 року Верховна Рада прийняла Закон «Про Державний гімн України», згідно з яким головною піснею країни стала композиція «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Історія українського гімну почалася ще в 1862 році, коли поет і фольклорист Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». У 1864 році його надрукували в львівському журналі «Мета», де твір побачив  відомий композитор Михайло Вербицький. Йому настільки сподобався вірш Павла Чубинського, що незабаром він написав на нього музику. Але вперше в якості гімну ці твори зазвучали тільки в 1917 році.

У 1992 році музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України і внесла відповідні зміни до Конституції. В Законі відзначили, що гімном вважається тільки перший куплет і приспів композиції, а першу строфу вірша «Ще не вмерла Україна» змінили на запропоновані Президентом України Леонідом Кучмою слова «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд «Державні символи України»

Державний гімн України

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка