5 жовтня – Всесвітній день архітектури

Всесвітній день архітектури (World Architecture Day) – професійне свято архітекторів  відзначається щорічно в перший понеділок жовтня за рішенням 20-ї Генеральної Асамблеї Міжнародного союзу архітекторів.

Цього дня традиційно відбувається нагородження лауреатів Всесвітньої архітектурної премії «World Habitat Awards», заснованої у 1985 році і яка вручається за найкращі архітектурні проєкти в галузі соціального житла та екологічного і раціонального будівництва. Міжнародний союз архітекторів (МСА) був утворений у 1948 році в Лозанні за участю 27 делегацій з усього світу. Міжнародний союз архітекторів був створений одразу після другої світової війни, метою якого стало вирішення насущної проблеми відновлення зруйнованих війною міст, населених пунктів і промислових підприємств – наслідків другої світової війни. Союз архітекторів СРСР був одним із засновників МСА та активним учасником його діяльності. На сьогодні у Міжнародному союзі архітекторів, що є неурядовою організацією, нараховується понад 120 національних секцій і більш як 1,3 млн. архітекторів.

Святкування Всесвітнього дня архітектури традиційно проводиться у формі різноманітних конференцій, на яких обговорюються проблеми архітектурної освіти, влаштовуються творчі дискусії, виставки. Найпрестижнішою премією в царині світової архітектури є Прітцкерівська премія, що вважається своєрідним аналогом Нобелівської. Серед її лауреатів такі відомі архітектори, як мексиканець Луїс Барраґан, британці Норман Фостер і Річард Роджерс, італієць Ренцо Піано, (саме ця «трійця» заснувала стиль «хай-тек»), француз Жан Нувель, американець Френк Оуен Гері (автор всесвітньо відомої будівлі музею Гуггенхайма в Більбао), британка арабського походження Заха Хадід, японці Шігеру Бан і Тойо Іто. На превеликий жаль, жодного українця серед лауреатів Прітцкерівської премії немає. Шкода також, що Україну чомусь оминають провідні архітектори світу, адже цікаві нетривіальні за задумом будівлі й архітектурні комплекси з’являються не лише в країнах з потужними економіками та інвестиціями (ОАЕ, Китай), але і в більш скромних за рівнем доходів на душу населення країнах. Кожен рік у свята певна тематика. Цього року свято проходить під девізом «Місто ‒ простір спільного користування».

Всесвітній день архітектури ‒ гарний привід подивитися на своє місто іншими очима, розглянути будівлі та помилуватися талантом українських зодчих. Нехай для їхніх проектів завжди знаходяться інвестори, а архітектурні пам’ятники не руйнуються та вчасно реконструюються.

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальні огляди "Архітектурні родзинки Харкова" та «Об'єкти культурної спадщини»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка