Робота Бібліотеки онлайн в період карантину

В умовах карантину Наукова бібліотека ХНТУСГ продовжує надавати інформаційну підтримку навчальному і науковому процесам, які нині здійснюються в дистанційному режимі. Користувачі забезпечені можливістю користуватись ресурсами бібліотеки в онлайн-режимі. Постійно до послуг користувачів – сайт Наукової бібліотеки, репозитарій Open Archive KhNTUA, ресурс WEB-портфоліо науковців ХНТУСГ.

На сайті бібліотеки активно наповнюється стрічка новин та сторінка у Facebook, де бібліотека знайомить користувачів з новинами бібліотеки та інформаційними матеріалами, створеними для культурно-просвітницького «Календарний кошик» та краєзнавчого «Мій рідний край – моєї долі славний оберіг» проєктів. Так, на сторінках проєтку у розділі «Видатні особистості Харківщини», та «Літературне краєзнавство» представлені нові матеріали: віртуальний огляд-досьє «Видатні, знамениті і відомі жінки в історії Харківщини та в житті нашого міста», огляд «Батько української прози Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко» тощо.

Інформаційний ресурс «Літопис ХНТУСГ» доповнено новими  публікаціями, що підготовлені фахівцями університету «До 90 річчя ХНТУСГ», всього розміщено 12 матеріалів у розділі «2020 рік» з гіперактивними посиланнями до повних текстів.  

 В період з 08.04 до 08.05.2020року репозитарій Open Archive KhNTUA поповнився матеріалами фахового видання «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів» (2 номери, 20 документів). Також розміщено матеріали науково-практичних конференцій які пройшли в університеті онлайн (більше 200 документів):         

І Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції "Теорія і практика сучасної науки очима молоді" ;

ІІ Міжнародна науково електронна конференція "Культура в процесі духовно-морального розвитку глобального суспільства", 2019 ;

ІІІ Міжнародна науково електронна конференція "Культура в процесі духовно-морального розвитку глобального суспільства", 2020 ;

ІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції "Напрями розвитку технологічних систем і логістики в АПВ" на честь 90-річчя ХНТУСГ;

 Студентської науково-практичної конференції ННІ ЕКТ "Проблеми енергозабезпечення та енергозбереження в АПК України".

 У репозитарії створено нову колекцію «Публікації до 90-річчя ХНТСУГ» наповнено 12 документами.

Бібліотекарі мають можливість дистанційно покращувати роботу електронного каталогу, здійснюючи його редагування. Відредаговано Авторитетний файл Індивідуального автора, проведено  компаративний аналіз пошукових можливостей електронних каталогів окремих бібліотек України з метою виявлення шляхів удосконалення власного ЕК. Завершено введення бібліографічних записів ретроспективної частини фонду дисертацій до бази даних електронного каталогу «Дисертації та автореферати дисертацій». Продовжується робота по виявленню пошкоджених файлів повнотекстових документів (навчальних і навчально-методичних видань), що розміщені  в ЕК за 2011-2019рр.

Для використання таблиць УДК при систематизації нових надходжень та організації і пошуку інформації створюється «Робоча таблиця УДК», яка є практично готовим класифікаційним рішенням і прискорює роботу систематизатора. Робоча таблиця містить складні і складені індекси конкретних розділів. Документ нараховує 67сторінок, наповнено 128 таблиць, більше 30 тис. слів. Наразі продовжується робота з розділом 631.3 Сільськогосподарські машини, знаряддя та інструменти.

Дистанційна співпраця з викладачами кафедр надавати свої позитивні результати – активно проводиться наповнення АРМу «Книгозабезпеченість дисциплін» з додаванням відомостей до рубрикатора електронного каталогу «КЗ: Кафедра- дисципліна».

Дистанційному редагуванню підлягає також ресурс «WEB-портфоліо науковців ХНТУСГ», матеріали якого перевіряються на достовірність інформації та наявність повних текстів видань. Цей сучасний інструмент для презентації напрацювань вчених активно використовується в довідковій, інформаційній та аналітичній роботі. І саме він став основою для підготовки огляду показників «значимості» публікацій і рейтингу ХНТУСГ в найавторитетніших БД Scopus та WoS, що оприлюднений на сайті бібліотеки до Дня науки.

Триває підготовка до проведення ІІ Науково-практичної конференції «Бібліотечно-інформаційне середовище як драйвер  змін та інновацій в освіті». Для учасників  конференції підготовлено Інформ-анонс майбутньої конференції «Створимо формулу успіху разом» та Пост-реліз «Драйв, гідний спогадів» за матеріалами минулорічної однойменної конференції та інформаційний лист. Також до конференції співробітниками бібліотеки підготовлено тези доповідей.

Продовжується робота з оновленню організаційно-методичної документації бібліотеки. Підготовлені «Положення про Веб-сайт Наукової бібліотеки», «Положення про систему каталогів і картотек Наукової бібліотеки», а також технологічні інструкції з формування бази даних «Авторитетний файл Колективні автори», про роботу в АРМі «Книгозабезпечення» тощо.

Завершено роботу з обрахування фонду за без інвентарним обліком, за результатами переобліку на б.п №3 по вул. Алчевських, 44. Попереду розпошук відсутніх видань за різних причин. Розпочато роботу з підготовки 6 акту на списання періодичних видань за терміном зберігання.

Актуальним залишається також питання самоосвіти і самовдосконалення співпрацівників бібліотеки, для вирішення якого з максимальною користю використовується час, спричинений карантинними заходами. Особливо схвальними є намагання навчатись на курсах та приймати участь у вебінарах, які пропонують вийти за межі суто бібліотечної діяльності і опановувати нові ролі бібліотекарів. Серед вебінарів та он-лайн курсів, де навчались наші колеги – «Наукова комунікація в цифрову епоху», «Академічна доброчесність в університеті», "Этика научных публикаций и инструменты повышения качества: Web of Science», «Дослідницька етика та академічна доброчесність", «Базис наукометрії. Що? Кому? Навіщо?»; «Головні метрики сучасної науки»;  «Основи Scopus. Проблематика самостійної публікації», «Публікація в Scopus, Web of Science, фахових виданнях України. Гарантія індексації»; «Этика научных публикаций и инструменты повышения их качества: Web of Science и Антиплагиат», «Швидко та просто: як первіряти роботи на плагіат за допомогою UNICHECK», «Ефективні презентації», «Навички стресостійкості для бібліотекарів», «Інформаційна безпека у цифровому світі», «Як бібліотеки згуртовують громаду під час карантину», «Інтернет медіа», «Візуалізація даних»,"Аудиостудия в школе и библиотеке", «Верифікація в Інтернеті»,  «Цифрова безпека та комунікація в онлайні», «Комунікаційні інструменти для побудови репутації», «Медіаграмотність: практичні навички», «Фасилітація у молодіжній роботі: інструменти та компетенції», лекція Наталії Емченко “Ком’юніті менеджмент” (2018 р.),     «Тонкощі наукового консалтингу. Як економити час під час публікації?», "Wine&Literatur", «Альтернативна та додаткова комунікація: від перших кроків у підлітків та дорослих», "Альтернативна комунікація на прикладі PECS. Етапи роботи", «Тьютор (tutor)– профессия будущего», тощо.

Загалом співробітниками отримано більше 100 сертифікатів, що підтверджують підвищення їх професійного та культурного рівня. Співробітники постійно взаємодіють один з одним в режимі е-листування, телефоном, а також створеній групі «НБ ХНТУСГ» в Viber.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка