Робота Бібліотеки онлайн в період карантину

Викликом в умовах соціального дистанціювання при COVID-19 для НБ ХНТУСГ стало вміння не тільки організувати ефективну роботу всього колективу у віддалену режимі з наданням послуг онлайн, але й посилити вимоги до бібліотечних керівників всіх рівнів для прийняття обґрунтованих управлінських рішень та забезпечення виконання функціональних обов’язків кожного співпрацівника бібліотеки. 

Напрацювання бібліотеки в форматі дистанційної роботи висвітлювалось на сайті бібліотеки та сторінках бібліотеки у Facebook 8 квітня та 19 травня. Наразі – завершальні результати тримісячної онлайн-діяльності і завдання щодо переходу у звичайний режим роботи бібліотеки.

Пріоритет у віртуальному обслуговуванні користувачів, як і раніше, надавався забезпеченню дистанційного доступу до джерел інформації (сайт Наукової бібліотеки, репозитарій Open Archive KhNTUA, ресурс WEB-портфоліо науковців ХНТУСГ), розвитку віртуального простору, зокрема в рамках культурно-просвітницького «Календарний кошик» та краєзнавчого проєктів - «Мій рідний край – моєї долі оберіг». Створено більше 40  інформаційних матеріалів до  пам’ятних дат, про діяльність визначних особистостей, пам’ятних  місць Харкова, тощо.

До Дня вишиванки організовано віртуальний флешмоб «День вишиванки» (18-21 травня, та створено відеопрезентацію світлин учасників)

Для інформаційного забезпечення науки і освіти в ХНТУСГ була використана можливість поповнити фонд бібліотеки виданнями Springer Link – було складено перелік ключових слів, за якими відбувався пошук видань. Завантажено більше 500 книг 2017 року видання, які стануть у нагоді як студентам так і викладачам.

Організовано прийом електронних копій наукових, навчальних, навчально-методичних видань кафедр, їх редагування і розміщення в електронній бібліотеці з відображенням запису в електронному каталозі (отримано 190 документів). Триває робота по наповненню електронного каталогу, зокрема БД «Праці співробітників ХНТУСГ» та ресурсу «Вебпортфоліо науковців ХНТУСГ» інформацією, наданою всіма кафедрами у формі звіту про наукову діяльність. Оперативність і вичерпна повнота цієї роботи стане запорукою рейтингування структурних підрозділів університету за 2019-2020 навчальний рік. Загалом внесено 383 документи.

Для доукомплектування фонду вивчено пропозиції обмінних фондів бібліотек ЗВО України. На разі оформлено замовлення з обмінного фонду НБ ім. М. Максимовича КНУ ім. Т. Шевченка.

Продовжувалася робота з «Планом підготовки та видання наукової та навчальної літератури у 2019-2020 навч. році»,– здійснюється перевірка на наявність у ЕК електронних версій методичних вказівок їх редагування, узгоджуються пропозиції щодо виконання відповідних позицій плану.

Постійно проводиться робота з доповнення і розширення  розділів Робочих таблиць УДК.

У віддаленому доступі продовжувалась робота з редагування   довіднику «Колектив» ЕК (відредаговано 1133записів).

В процесі редагування  ЕК виявлено деяку кількість некорректних записів повнотекстових електронних документів. Процедурою глобального корегування виправлено помилки в 1500 файлів, ще 1100 файлів перевірено de-vizy. 

Продовжувалась робота в АРМі «Книгозабезпеченість»: відпрацьовано 116 дисципліни кафедр: Культурних  універсалій, Обліку і аудиту, ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін , Оптимізації технологічних систем ім. Т. Євсюкова, Технології матеріалів, надійності, міцності та технічного сервісу машин) та відредаговано 1046 записів в електронному каталозі.

Тривала робота по розміщенню матеріалів наукових та студентських  конференцій в репозитарій, додано 614 документів у т.ч.:

публікації з наукового збірника Вісник ХНТУСГ  № 164 (63 док);

матеріали XVІ-го Міжнародного форуму молоді "Молодь і сільськогосподарська техніка у XXI сторіччі", 2020 р. ( 86 док);

матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасний маркетинг: стратегічне управління та інноваційний розвиток»,2020р. ( 88 док);

матеріали конференції «Альтернативні джерела енергії, енергозбереження та екологічні аспекти в аграрному секторі», 2020 р ( 38 док);

матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції "Автомобільний транспорт в аграрному секторі: проектування, дизайн та технологічна експлуатація" 2018р. (60док);

матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції "Альтернативні джерела енергії, енергозбереження те екологічні аспекти в аграрному секторі", 2019 р.(40док);

матеріали науково-практичної студентської конференції «Проблеми енергозабезпечення та енергозбереження в АПК України», 2019р. (213док);

матеріали І Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції "Теорія і практика сучасної науки очима молоді"  - (22док).

У репозитарії створено нові колекції – «Дисертації» та «Всеукраїнський конкурс "Кращий вітчизняний товар року"(4 док.) , а також упорядковано зібранні конференцій за 2018 рік та 2019 рік) (198 док) у новий розділ «Управління розвитком соціально-економічних систем»

До Проєкту «Джерело» відправлено матеріали Вісника Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П. Василенка № 207, 2019 р. (31 док) та журналу  "Актуальні проблеми інноваційної економіки"№2  №3, 2019  (26 док)

Здійснювалось редагування методичних видань викладачів і приведення їх у відповідність до «Загальних вимог….» (опрацьовано близько 100 документів).

Підготовлено 6 актів на списання періодичних видань за терміном зберігання.

Для забезпечення участі бібліотеки у антиплагіатній діяльності університету, фахівці бібліотеки прослухали вебінар «Швидко та просто: як перевіряти роботи на плагіат за допомогою Unicheck», ознайомились з можливостями системи Strikeplagiarism.com® , перевірено 3 кваліфікаційні роботи, отримано протоколи. Проведено порівняльний аналіз систем Unicheck і Strikeplagiarism.

Співробітники прийняли участь у презентації проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Захід відбувся 20 травня 2020 року о 11.00 в форматі онлайн-конференції. 

Дуже корисною виявилась участь співробітників у вебінарі «Як організувати віддалену роботу колективу університетської бібліотеки в умовах невизначеності?», який підтвердив правильність прийнятих управлінських  рішень під час роботи онлайн в умовах карантину.

Особливу увагу було приділено підготовці і проведенню розширеного засідання Науково-методичної ради, яке відбулося в режимі онлайн за допомогою сервісу Google Meet, про який ми звітували 22.05.2020 на сайті Наукової бібліотеки.

 Відповідно до  плану з підвищення кваліфікації продовжується дистанційне навчання  на онлайн-курсі "Наукова комунікація в цифрову епоху". Дві співробітниці розпочали навчання на дистанційному курсі "Журналістика в школі/ Журналістики в бібліотеці: базові навички" Харківського регіонального відділення УБА.

За звітний період підготовлено 2 публікації для університетської газети «Світоч знань»

Робота продовжується.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка